Britská polícia našla fľaštičku s novičokom, z ktorej sa otrávili muž a žena

Britská polícia objavila zdroj nervovo paralytickej látky novičok, ktorou sa pred necelými dvoma týždňami otrávili muž a žena v juhoanglickom Amesbury neďaleko Salisbury.

13.07.2018 19:28
debata (123)

Bola ním malá fľaštička, ktorá sa našla v dome jednej z obetí otravy, informovala v piatok s odvolaním sa na políciu agentúra Reuters. Ako sa nádobka do domu dostala, ale zatiaľ jasné nie je.

Látkou novičok sa 30. júna v Amesbury otrávili 45-ročný Brit Charlie Rowley a jeho o rok mladšia partnerka Dawn Sturgessová. Podľa polície prišli do styku s nervovo paralytický látkou zrejme nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy v nedeľu zomrela, Rowley v utorok nadobudol vedomie a nie je v kritickom stave.

Novičokom boli na začiatku marca otrávení aj bývalý ruský agent pracujúci pre Britov Sergej Skripal so svojou dcérou Júliou. Obaja sa z otravy zotavili a teraz sa nachádzajú na neznámom mieste. Británia zo zodpovednosti za ich otravu obvinila Rusko, ktoré to odmieta.

Podľa polície sa našla malá fľaštička pri prehliadke Rowleyho domu. Laboratórne testy preukázali, že obsahovala látku novičok, ktorá sa vyrábala v 70. a 80. rokoch v Sovietskom zväze. Ako sa nádobka do domu dostala, vyšetrovatelia zatiaľ nevedia.

Odborníci v armádnom zariadení Porton Down podľa policajného vyhlásenia naďalej vykonávajú testy, aby zistili, či je novičok z fľaštičky rovnakej rady ako ten, ktorý bol použitý v prípade Sergeja Skripala a jeho dcéry.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Novičok