Pompeo navštívil Mexiko, novému prezidentovi odovzdal odkaz od Trumpa

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívil v piatok Mexiko a stretol sa s tamojším novozvoleným prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom, ktorý sa ujme funkcie hlavy štátu začiatkom decembra. Ľavicový Obrador zaznamenal tento mesiac drvivé volebné víťazstvo.

14.07.2018 08:16
Mike Pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.
debata (6)

Pompeo mu odovzdal odkaz od amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce posilniť a napraviť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, informuje agentúra Reuters. Obrador následne odovzdal Pompeovi vlastný list adresovaný Trumpovi, v ktorom predstavuje svoje plány na reštartovanie vzťahov Mexika a USA.

Obrador sa v ňom sústreďuje na otázky obchodu, imigrácie, rozvoja a bezpečnosti, potvrdil pobočník budúceho prezidenta Marcelo Ebrard, ktorý stretnutie Obradora s Pompeom označil za „úprimné, zdvorilé a srdečné“.

Trump rozhneval Mexičanov požiadavkami, aby sami financovali výstavbu pohraničného plota, ako aj svojimi výrokmi, že Mexiko nerobí nič pre zníženie ilegálnej imigrácie. Šéf Bieleho domu sa tiež zasadzuje o prepracovanie Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) v prospech Spojených štátov.

„Vieme, že na ceste medzi našimi krajinami sa vyskytlo niekoľko hrboľov, ale prezident Trump je odhodlaný zlepšiť a posilniť vzťahy medzi oboma národmi,“ vyhlásil Pompeo na začiatku stretnutia s Obradorom.

Pompeova delegácia zahŕňala i Trumpovho zaťa a poradcu v jednej osobe Jareda Kushnera. Pompeo sa stretol aj s úradujúcim mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom a svojím mexickým náprotivkom Luisom Videgarayom.

Obrador uviedol, že si praje dobré susedské vzťahy s USA. Jeho plány na boj proti drogovým kartelom vrátane zníženia bezpečnostnej spolupráce s USA by ho však mohli doviesť do sporov s Trumpom. Obrador tiež hodlá vyzvať Washington, aby pomohol zvýšiť životnú úroveň obyvateľov Mexika a celej Strednej Ameriky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Mike Pompeo #Andrés Manuel López Obrador