Erdogan upevňuje svoju moc, podpísal dekréty posilňujúce prezidentský systém

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal sedem nových dekrétov, ktoré zavádzajú viaceré štrukturálne zmeny v dôležitých štátnych orgánoch a na ministerstvách.

15.07.2018 15:14
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Erdogan.
debata

Jeden z dekrétov podriaďuje generálny štáb ministrovi obrany, informovala agentúra Anadolu. Reštrukturalizovaná bola Najvyššia vojenská rada Turecka. Rada sa stretne najmenej raz do roka a zvoláva ju viceprezident, ktorého vymenúva prezident. Ak je to potrebné, radu môže zvolať aj prezident. Členmi rady budú okrem viceprezidenta aj ministri financií, štátnej pokladnice a školstva. Ďalším dekrétom vymenoval Erdogan nových rektorov šiestich univerzít.

Všetky vyhlášky vyšli v úradnom vestníku v nedeľu, teda v deň druhého výročia neúspešného pokusu o prevrat.

Erdogan zložil v pondelok v Ankare prísahu na svoje ďalšie funkčné obdobie. Bol to dôležitý míľnik oficiálneho prechodu Turecka z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého je Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády.

Už nasledujúci deň vydal tri dekréty, s ktorými si okrem iného zabezpečil väčší vplyv na ozbrojené sily. Za ministra obrany Erdogan vymenoval bývalého náčelníka generálneho štábu tureckých ozbrojených síl Hulusiho Akara.

Zavedenie prezidentského systému odsúhlasili Turci v kontroverznom referende konanom v apríli 2017. Erdogan teraz môže prijímať dekréty s účinnosťou zákona a rovnako ako pri menovaní ministrov na to nepotrebuje súhlas parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan