Macron si pred finálovým zápasom odskočil do Kremľa, kde sa stretol s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin verí, že Rusko a Francúzsko dokážu prekonať súčasné ťažkosti vo vzájomných vzťahoch a obnoviť zablokované nástroje spolupráce.

15.07.2018 18:09
Emmanuel Macron, Vladimir Putin Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) podáva ruku ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v Kremli.
debata (33)

„Postupne sa obnovujú tradičné mechanizmy spolupráce a to nám dáva dôvod domnievať sa, že sa nám podarí prekonať všetky ťažkosti, s ktorými sme nedávno zápasili a pokračovať v ceste pozitívneho rozvoja komplexných vzťahov,“ povedal Putin podľa agentúry TASS v nedeľu na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Putin ďalej poznamenal, že dobrým impulzom pre rozvoj vzťahov medzi oboma krajinami bolo najnovšie medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade. Pozitívna dynamika bola zaznamenaná v obchodno-ekonomickej sfére, kde sa v prvých šiestich mesiacoch kalendárneho roka dosiahol 19-percentný nárast obchodu.

Šéf Kremľa avizoval aj stretnutie poslancov parlamentov oboch krajín, podrobnosti však neuviedol. Macronovi zablahoželal k štátnemu sviatku Francúzska – Dňu Bastily -, ktorý si krajina pripomenula v sobotu, ako aj k postupu francúzskych futbalistov do finále majstrovstiev sveta, kde ich v nedeľu čaká Chorvátsko.

Macron, ktorý prišiel do Kremľa v spoločnosti svojej manželky Brigitte, povedal, že dúfa, že Moskva a Paríž si budú naďalej vymieňať názory nielen na bilaterálnej úrovni, ale aj o aktuálnych medzinárodných otázkach, ako je napríklad Sýria. Ocenil tiež ruský futbalový tím, „ktorému sa napriek všetkým prognózam podarilo dosiahnuť vynikajúce výsledky“, ako aj organizáciu majstrovstiev sve­ta.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Vladimir Putin #Emmanuel Macron