USA chcú evakuovať Biele helmy, v Sýrii je im prihorúco

Podľa televízie CNN USA, Kanada, ako aj viaceré európske krajiny vrátane Británie a Francúzska rokujú o evakuácii organizácie Biele helmy vrátane ich rodinných príslušníkov zo Sýrie. V čase, keď sýrske vládne jednotky likvidujú na juhu krajiny zvyšky islamských teroristov a občianska vojna sa aj s pomocou ruského letectva chýli ku koncu, tak sýrska pôda začína byť pre "záchranárov" prihorúca.

16.07.2018 09:54 , aktualizované: 16:44
Syria, damask, ghuta Foto: ,
Záber zverejnený organizáciou Biele helmy, na ktorom jeden z jej príslušníkov nesie do bezpečia muža v sýrskom Damasku.
debata (66)

Podľa televízie CNN USA, Kanada, ako aj viaceré európske krajiny vrátane Británie a Francúzska rokujú o evakuácii organizácie Biele helmy vrátane ich rodinných príslušníkov zo Sýrie. V čase, keď sýrske vládne jednotky likvidujú na juhu krajiny zvyšky islamských teroristov a občianska vojna sa aj s pomocou ruského letectva chýli ku koncu, tak sýrska pôda začína byť pre „záchranárov“ prihorúca.

„Konkrétne ide asi o tisíc ľudí, ktorých plánujú premiestniť napríklad do Kanady, Británie či Nemecka,“ informoval americký spravodajský kanál. Podľa neho otázku evakuácie vzniesol aj prezident USA Donald Trump na nedávnom summite NATO v Bruseli. Západní partneri ubezpečili amerického lídra, že problém evakuácie prerokujú s Izraelom a Jordánskom. Dokonca sa špekulovalo o tom, že problém bude súčasťou rokovania tandemu Putin – Trump v Helsinkách.

Ministerstvo zahraničia USA v minulosti potvrdilo, že poskytlo Bielym helmám, ako aj na mechanizmus OSN 6,6 milióna dolárov a zároveň zopakovalo, že Washington „rozhodne podporuje Biele helmy“. Tie o sebe tvrdia, že ich cieľom je „brániť civilné obyvateľstvo v Sýrii na základe politickej neutrality a neúčasti na ozbrojených akciách“.

Na internete sa však objavili videonahrávky, na ktorých ľudia v bielych helmách zachraňujú deti spod rozvalín. Zároveň sa objavili aj videá, na ktorých tie isté „biele helmy“ po patričnej úprave zovňajšku diktujú „obetiam“, čo majú hovoriť. Navyše sýrski novinári zverejnili zábery, na ktorých sú „záchranári“ ozbrojení a v uniformách. A tak nielen Rusko charakterizovalo ich činnosť ako súčasť informačnej kampane s cieľom očierniť sýrsku vládnu moc. Za všetky prípady by to potvrdzovalo aj zistenie nezávislých švédskych odborníkov. Po preskúmaní videozáznamov konštatovali v správe: "Tak neprofesionálne poskytnutá prvá pomoc, ako ju zachytávajú videozáznamy, by viedla k smrti dieťaťa, keby už v tej chvíli nebolo mŕtve.“ Na prvých záberoch vidieť, že dieťa do nemocnice prijali živé, čo potvrdzuje aj jeden z tzv. svedkov, člen Bielych heliem Muavíja Hasan Agá.

„Núti nás to vážne sa zamyslieť – čo sa tam v skutočnosti stalo? A prečo nebolo vydané potvrdenie o smrti? Vedúci tohto medicínskeho zariadenia, akýsi Mohamed Hálib Tenari, pokladal za celkom normálne poskytnúť Bezpečnostnej rade OSN tento videomateriál, ktorý jeho personál usviedča prinajmenšom z neprofesiona­lizmu, a tým aj z neúmyselného zabitia dieťaťa,“ konštatuje sa v správe švédskych odborníkov zverejnenej na portáli Theindicter.

Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #evakuácia #biele helmy