Trump na záver summitu s Putinom odsúdil americké vyšetrovanie zasahovania Ruska do volieb

Spojené štáty a Rusko musia nájsť spôsoby, ako spolupracovať s cieľom sledovať spoločné záujmy. Vyhlásil americký prezident Donald Trump po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo fínskych Helsinkách. Podľa Trumpa je produktívny dialóg medzi USA a Ruskom dobrý pre obe krajiny a "pre celý svet".

16.07.2018 11:03 , aktualizované: 21:29
Donald Trump, Vladimir Putin Foto: ,
Americký prezident Donald Trump na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách.
debata (524)

Na tlačovej konferencii uviedol, že nezhody medzi oboma štátmi „podrobne“ prediskutovali. Dodal, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie. To sa však podľa jeho mienky „približne pred štyrmi hodinami zmenilo“.

Americký prezident podľa vlastných slov strávil značný čas hovorením o zasahovaní do volieb a Putin mal v tejto súvislosti „zaujímavú myšlienku“. Nepovedal však o nej viac. Trump pritom odsúdil americké vyšetrovanie ruského zasahovania do volieb v roku 2016 a označil ho za „pohromu“. Toto vyšetrovanie podľa neho stále „oddeľuje“ Ameriku od Ruska. Opätovne zdôraznil, že nedošlo k „žiadnemu spolčovaniu“ jeho kampane s ruskou vládou.

Americký prezident Donald Trump na stretnutí s...
Ľudia v uliciach Helsínk protestujú proti...
+15"Trump nazval médiá nepriateľmi ľudí", píše sa...

Putin pred ním na tlačovej konferencii uviedol, že Moskva do amerického volebného procesu nezasahovala a nebude tak robiť ani v budúcnosti. Priznal však, že dúfal, že vo voľbách zvíťazí Trump, „pretože chcel znormalizovať vzťahy s Ruskom“.

Putin: Máme spoločnú túžbu

Šéf Kremľa, ktorý mal na tlačovej konferencii prvé slovo, konštatoval, že Rusko a Spojené štáty čelia spoločným výzvam a rizikám a je preto potrebné, aby zjednotili svoje úsilie. Moskva a Washington majú podľa neho spoločnú túžbu, a tou je obnovenie vzťahov.

Ruský prezident povedal, že Moskva a Washington majú všetky potrebné podmienky na spoluprácu pri riešení vojny v Sýrii. Vysoko ocenil aj príspevok USA k pokroku pri riešení problému Kórejského polostrova.

Putin dal Trumpovi futbalovú loptu, Graham by ju radšej skontroloval

Vladimir Putin priniesol na summit s Donaldom Trumpom špeciálny darček – futbalovú loptu.

Po tom, ako na spoločnej tlačovej konferencii začal jeden z novinárov používať pri otázke futbalové metafory, Putin vytiahol červeno-bielu loptu a hodil ju Trumpovi. Ten povedal, že ju dá svojmu 12-ročnému synovi Barronovi, a hodil ju manželke Melanii sediacej v prvom rade.

Putin daroval Trumpovi futbalovú loptu. Foto: Reuters, SPUTNIK
trump, putin, lopta Putin daroval Trumpovi futbalovú loptu.

Putinov kritik, americký republikánsky senátor Lindsey Graham, reagoval na Twitteri slovami, že ak by bol na Trumpovom mieste, skontroloval by futbalovú loptu, či v nej nie sú odpočúvacie zariadenia, a nikdy by nedovolil, aby sa dostala cez prah Bieleho domu.

Agentúra AP pripomína, že za organizovanie futbalových majstrovstiev sveta, ktoré sa skočili v nedeľu, sa Rusku dostalo veľa chvály.

Americký prezident vyslovil tiež presvedčenie, že sa obaja v budúcnosti opäť stretnú. Z ruskej strany sa na rokovaní delegácií v pondelok okrem ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova zúčastnil aj hlavný Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov a kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Členom americkej delegácie je okrem šéfa diplomacie Mika Pompea bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton.

Prezidenti spolu za zatvorenými dverami hovorili približne o pol hodiny dlhšie, než organizátori summitu predpokladali.

Dlhšie než plánované bolo aj rokovanie Trumpa s Putinom počas ich prvého stretnutia v Hamburgu vlani v lete. Namiesto plánovaných 40 minút vtedy spolu hovorili vyše dvoch hodín.

Priebeh summitu sme sledovali online

17:57 Summit Donalda Trumpa a Vladimira Putina sa skončil.

17:55 Putin hovorí o Kryme a spomína referendum, ktoré bolo podľa neho legitímne. Povedal, že Trumpov postoj nemenný a anexiu polostrova považuje za akt v rozpore s medzinárodným právom. Odmietol špekulácie o možných kompromitujúcich materiálov na Donalda Trumpa.

17:55 Putin venoval Trumpovi futbalovú loptu. Americký prezident viackrát pochválil Rusko za úspešné zorganizovanie futbalového šampionátu.

Online zo stretnutia Trump – Putin prináša aj ČTK

17:45 Obe krajiny sú zodpovedné za zlé vzťahy medzi USA a Ruskom, povedal Trump. Dodal, že dúfa v ich zlepšenie.

17:29 Boli to konštruktívne hodiny a verím, že vyriešime všetky problémy, o ktorých sme dnes hovorili, povedal Trump na konci svojho prejavu.

17:22 Slovo si zobral Trump. Poďakoval fínskemu prezidentovi za zorganizovanie summitu a zablahoželal Putinovi a Rusku za úspešné usporiadanie futbalového šampionátu.

17:20 Nezasahovali sme a nikdy nebudeme zasahovať do vnútorných záležitostí iných štátov, uviedol Putin na margo obvinení z ruského ovplyvňovania amerických prezidentských volieb.

17:15 Rozhovory boli úspešné a plodné, povedal Putin.

17:10 Začala sa tlačová konferencia po spoločnom obede.

15:54 Bol to veľmi dobrý štart pre všetkých, okomentoval Trump stretnutie s Putinom za zatvorenými dverami, ktoré trvalo dve hodiny.

Putin meškal

Putinovo lietadlo meškalo 30 minút, na letisko dosadlo teda v čase, keď sa mal ruský líder podľa plánu stretnúť so šéfom Bieleho domu. Obaja prezidenti majú stretnutie v helsinskom prezidentskom paláci (Presidentinlinna).

Ide o ich vôbec prvé samostatné stretnutie a zároveň o prvý bilaterálny summit lídrov týchto krajín od apríla 2010.

Putina na helsinskom letisku privítal šéf fínskej prezidentskej administratívy Jukka Siukosaari, následne sa jeho konvoj vydal smerom do centra Helsínk.

Putin po prvý raz použil v zahraničí novú prezidentskú limuzínu Kortež. Automobil mal premiéru počas Putinovej inaugurácie v máji.

15:46 Summit pokračuje pracovným obedom oboch delegácií.

Pracovný obed americkej a ruskej delegácie v... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Summit Trump-Putin Pracovný obed americkej a ruskej delegácie v rámci summitu Trump-Putin.

15:37 Stretnutie oboch prezidentov medzi štyrmi očami sa skončilo. Rokovania budú pokračovať za účasti poradcov z oboch strán.

15:15 Rokovanie Trumpa s Putinom za zatvorenými dverami trvá už dve hodiny.

14:57 O čom sa môžu baviť obaja prezidenti? Tém je niekoľko, jednou z nich je určite situácia na Ukrajine, v Sýrii či vypovedanie jadrovej dohody s Iránom zo strany USA. Trump však odmietol odpovedať na otázky novinárov, či počas rokovania s Putinom otvorí záležitosť údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

14:15 Trump s Putinom už hodinu rokujú len za prítomnosti tlmočníkov.

14:00 Celkovo 13 protestných zhromaždení zaregistrovala fínska polícia na viacerých miestach v centre Helsínk. Pred hlavnou železničnou stanicou demonštrovali za ľudské práva aktivisti z Amnesty International, na vežu evanjelického kostola vo štvrti Kallio údajne so súhlasom správy kostola zase aktivisti Greenpeace vyvesili transparent „Zahrejte naše srdcia, nie našu planétu.“

13:15 Začalo sa súkromné rokovanie medzi Donaldom Trumpom a Vladimirom Putinom len za prítomnosti tlmočníkov.

13:10 Vladimir Putin a Donald Trump sa stretli.

12:57 Donald Trump dorazil na miesto stretnutia.

12:52 Putinov prílet meškal 30 minút, čo je podľa agentúry AP ďalším dokladom známej nedochvíľnosti ruského lídra, tá je často vnímaná ako jeho zvyk vyviesť svojich spoluúčastníkov dialógu z rovnováhy.

12:40 Okolie fínskeho prezidentského paláca je prísne strážené, oblasť pre dopravu uzavreli.

Okolie prezidentského palácu v Helsinkách je... Foto: Google Maps
uzav Okolie prezidentského palácu v Helsinkách je uzavreté.

12:35 Vladimir Putin dorazil do prezidentského paláca v Helsinkách.

12:10 Ruský prezident pristál v Helsinkách.

12:00 Lietadlo, na palube ktorého je pravdepodobne Vladimir Putin, pristálo v Helsinkách. Iľjušin Il-96–300 letel z moskovského letiska Ostafievo, ktoré patrí rezortu obrany, stroj podľa portálu FlightRadar24.com neuvádzal cieľovú destináciu, pristál však vo fínskej metropole.

Foto: flightradar24
putin

11:47 Americká novinárka na Twitteri uviedla, že Vladimir Putin bude meškať, pretože jeho lietadlo pristálo v Helsinkách o 45 minút neskôr oproti pôvodnému plánu.

11:41 Predpokladanou témou rokovaní je aj Ukrajina, ktorá je zdrojom napätia a sankcií medzi Washingtonom a Moskvou. Rusko totiž v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a začalo podporovať proruských separatistov na Donbase, kde vypukli boje. Kremeľ dal už vopred na vedomie, že o Kryme diskutovať nemieni, pretože polostrov považuje za neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie. Obaja štátnici budú hovoriť aj o konflikte v Sýrii, na ktorého riešení majú obe strany odlišné názory.

11:30 Miesto summitu, prezidentský palác v Helsinkách.

Fínsky prezidentský palác v Helsinkách. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Fínsky prezidentský palác Fínsky prezidentský palác v Helsinkách.

11:19 Bola to česť pripojiť sa k vám dnes ráno, napísal Trump na Twitteri po spoločných raňajkách s fínskym prezidentom Niinistöm.

11:10 Vzťahy USA a Ruska neboli nikdy v dejinách horšie, než sú teraz, napísal Trump na Twitteri. Vinu za zlé vzťahy podľa neho nesú roky amerického bláznovstva a hlúpostí a tiež aj súčasné vyšetrovanie údajného ruského zasahovania do amerických volieb v roku 2016.

10:50 Bojovníci za ľudské práva a ochrancovia životného prostredia protestujú v uliciach Helsínk. Hnutie Greenpeace zavesilo transparent na vežu kostola v centre Helsínk, organizácie bojujúce za práva homosexuálov premietli svoj odkaz priamo na fasádu paláca fínskeho prezidenta.

10:20 Prezidenti Spojených štátov a Fínska Donald Trump a Sauli Niinistö sa zišli v Helsinkách na spoločných raňajkach. Trump sa na rokovaní znova vrátil k situácii okolo Severoatlantickej aliancie, ktorej členov v predchádzajúcich dňoch ostro kritizoval.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Donald Trump, Sauli Niinisto Americký prezident Donald Trump (vľavo) a fínsky prezident Sauli Niinisto sa zhovárajú na balkóne pred spoločným fotením.

10:10 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu, aby spolupracovali s Európou a spoločne sa vyhli obchodným vojnám a zabránili konfliktom a chaosu (viac čítajte tu).

09: 45 Európska únia sa naďalej považuje za priateľa Američanov, aj keď prezident USA Donald Trump ju vníma skôr ako nepriateľa v oblasti obchodu. Uviedol to v noci na pondelok prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans (viac čítajte tu).

09:00 Niekoľko desiatok stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa nadšene vítalo šéfa Bieleho domu, keď sa so svojou kolónou blížil v nedeľu večer k svojmu hotelu v Helsinkách.

524 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Fínsko #Vladimir Putin #Helsinki #Donald Trump #summit Putin-Trump