V Helsinkách sa stretli prezidenti USA a Fínska

Prezident USA Donald Trump a fínsky prezident Sauli Niinistö sa dnes zišli v Helsinkách na spoločné raňajky. Trump sa na rokovaní znova vrátil k situácii okolo Severoatlantickej aliancie, ktorej členov v predchádzajúcich dňoch ostro kritizoval. Šéf Bieleho domu pricestoval v nedeľu do fínskej metropoly na summit s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa agentúry DPA vrcholná schôdzka začne o 12:20 SELČ.

16.07.2018 11:17
Donald Trump, Sauli Niinisto Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a fínsky prezident Sauli Niinisto.
debata

Trump dnes Niinistö poďakoval za hosťovanie summitu. Zopakoval tiež platnosť amerických záväzkov voči NATO a vyhlásil, že Severoatlantická aliancia nikdy nebola tak silná ako teraz. „NATO nikdy nebolo tak jednotné… NATO pravdepodobne nikdy nebolo tak silné ako dnes,“ vyhlásil podľa agentúry AFP šéf Bieleho domu. Súčasne ale tiež zopakoval svoj názor, že členovia aliancie neprispievajú na obranu dostatočne.

Trump kritizoval štáty NATO, nakoniec schôdzu označil za úspech

Trump minulý týždeň na summite NATO v Bruseli kritizoval štáty, ktoré vydávajú menej ako dve percentá HDP na zbrojenie. Kvôli sporu, ktorý americký prezident vyvolal, sa musela aliancia prvýkrát po desiatich rokoch zísť na mimoriadnom zasadnutí. Všetci členovia NATO zopakovali, že tento záväzok splnia do roku 2024, ako sa v roku 2014 dohodli. Vrcholnú schôdzku nakoniec Trump označil za úspech a upevnenie väzieb aj obranyschopnos­ti NATO.

Fínsko nie je členským štátom NATO, má ale so Severoatlantickou alianciou podpísané memorandum o porozumení.

Fínsky prezident Niinistö privítal dnes Trumpa s manželkou Melaniou vo svojej rezidencii Mäntyniemi. Politici sa potom odobrali k rozhovoru medzi štyrmi očami, prvé dámy Melania Trumpová a fínska poetka Jenni Haukiová raňajkovali spolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sauli Niinistö #Donald Trump #summit Putin-Trump