Diplomati: Spojené štáty zostávajú priateľmi EÚ, napriek vyhláseniam Trumpa

Spojené štáty zostávajú priateľmi Európskej únie. Zhodli sa na tom európski diplomati v rámci pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Uviedli to po tom, ako americký prezident Donald Trump v nedeľu označil EÚ za nepriateľa v obchodných záležitostiach.

16.07.2018 17:53
ministri obrany, Federica Mogheriniová Foto:
Federica Mogheriniová
debata (12)

Trump mal počas posledných piatich dní – počas summitu NATO a pobytu v Spojenom kráľovstve, ktoré predchádzali jeho stretnutiu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom – viacero kritických vyjadrení na adresu Európy.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá predsedala pondelkovej Rade ministrov, zopakovala, že EÚ má jasno v tom, že Spojené štáty sú pre ňu spriatelenou krajinou. Zároveň ministrom navrhla, aby o transatlantických vzťahoch diskutovali na jednom z nasledujúcich pravidelných stretnutí. Podľa tlačovej agentúry DPA budú ministri o tejto téme hovoriť koncom augusta na neformálnom stretnutí v Rakúsku a oficiálnejšie na októbrovom zasadnutí v Bruseli.

Mogheriniová uviedla, že ministri nebrali Trumpove protieurópske vyhlásenia príliš „dramaticky“. Médiá si však v tejto súvislosti všimli vyhlásenia viacerých diplomatov. Nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth vyzval na európsku jednotu, lebo „Trump provokuje a snaží sa rozbiť EÚ. Popisuje nás ako nepriateľov. My to však tak nevidíme,“ uviedol Roth.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian vyzval Európanov na „zmierlivý“ tón a upozornil, že Trump označil za nepriateľov aj Čínu a Rusko. „Zdá sa, že na celom svete má nepriateľov,“ skonštatoval. Minister zahraničných vecí Luxemburska Jean Asselborn novinárom pripomenul, že „USA nie sú prezident Trump a Trump nie je USA“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #USA #Donald Trump