Americký sudca pozastavil deportácie zlúčených rodín migrantov

Americký sudca dočasne pozastavil deportácie rodín prisťahovalcov, ktorým boli nedávno vrátené deti, ktoré im boli odobraté po nelegálnom prekročení hraníc USA.

16.07.2018 20:22
debata

Sudca Dan Sabraw vyhovel žiadosti Americkej únie občianskych práv (ACLU), ktorá sa obávala masových deportácií rodín okamžite po ich zlúčení, informovala televízia ABC.

Sudca z kalifornského San Diega pozastavil do budúceho pondelka akékoľvek deportácie zlúčených rodín, aby sa zabránilo tomu, že bude niekto deportovaný neoprávnene. Dal tak týždennú lehotu vládnym právnikom, aby sa k obavám ACLU vyjadrili.

V poslednej dobe bolo v USA od rodičov oddelených a umiestnených do ústavov vyše 2 000 detí z rodín, ktoré nelegálne prekročili hranice Spojených štátov. Kvôli rozdeľovaniu rodín vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa čelila tvrdej domácej i zahraničnej kritike, čo šéfa Bieleho domu prinútilo podpísať dekrét, ktorým prax odoberania detí zastavil. Trump vyhlásil, že rodičia a deti budú zadržiavaní spoločne.

Podľa súdneho nariadenia mali byť deti vo veku do štyroch rokov svojim rodičom vrátení do 10. júla, u detí vo veku od päť do 17 rokov by sa tak malo stať do 26. júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti