Americkí politici kritizujú Trumpa, hovoria o "hanebnom výkone"

Členovia amerického Kongresu kritizujú prezidenta Donalda Trumpa za jeho stanoviská počas tlačovej konferencie s ruským kolegom Vladimirom Putinom.

16.07.2018 20:47 , aktualizované: 21:40
Orrin Hatch Foto: ,
Republikánsky senátor Orrin Hatch.
debata (59)

Predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory Kongresu, republikán Paul Ryan povedal, že nie je žiadnych pochýb o ruských hackerských útokoch počas prezidentských volieb v roku 2016, čo Trump v Helsinkách poprel. „Prezident si musí vážiť, že Rusko nie je naším spojencom. Rusko je nepriateľom našich základných hodnôt a ideálov,“ vyjadril sa.

Senátor Jeff Flake označil správanie prezidenta za hanbu. „Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, keď sa náš americký prezident postaví vedľa ruského prezidenta a z ruskej agresie obviní Spojené štáty. Je to hanba,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Senátor Lindsey Graham zas Trumpa obvinil z toho, že premrhal príležitosť „obviniť Rusko zo zodpovednosti za zásahy z roku 2016 a varovať ho tak pred ďalšími voľbami“. Republikánsky senátor John McCain označil samit politikov za „tragickú chybu“ a tlačovú konferenciu za „jedno z najpotupnejších vystúpení amerického prezidenta v histórii.“

Pelosiová: Rusi na Trumpa niečo majú

O podobné stanoviská sa podelili aj niektorí demokrati. „Je obrovská potupa, keď prezident spolu s Putinom obviní Spojené štáty z toho, že sú zodpovedné za ruský útok na našu demokraciu,“ uviedol senátor Mark Warner.

Líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer obvinil Trumpa z „hanebného výkonu“ na tlačovej konferencii po boku Putina. Nazval to „smutným dňom pre Ameriku“.

Podľa Schumera Trumpove vyjadrenia na jeho európskej ceste vrátane pondelkovej tlačovej konferencie posilnili nepriateľov USA. Popredný demokrat uviedol, že je od šéfa Bieleho domu „nerozvážne, nebezpečné a slabošské“, keď verí Putinovi, že Rusko do volieb v roku 2016 nezasahovalo.

Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová vyhlásila, že Trumpova „slabosť pred Putinom“ dokazuje, že Rusi majú na neho kompromitujúce informácie.

Trumpa nepodržal ani spojenec

Hlavu USA kritizuje aj James Clapper, ktorý bol riaditeľom tajných služieb v období 2010 až 2017. „Prezident Spojených štátov pred celým svetom kapituloval a zdá sa byť zastrašovaný Vladimirom Putinom. Bolo to prekvapujúce a veľmi, veľmi znepokojujúce,“ povedal pre CNN.

Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016, vyhlásil americký republikánsky senátor Orrin Hatch, ktorý je podľa CNN kľúčovým spojencom prezidenta USA Donalda Trumpa.

Ako totiž poznamenala televízia CNN, Trump po pondelkových rokovaniach v Helsinkách s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na „výbušnej tlačovej konferencii“ uviedol, že nemá dôvod si myslieť, že Rusko zasahovalo do volieb.

Hatch má ale iný názor. „Rusko zasahovalo do volieb v roku 2016. Všetky naše popredné spravodajské agentúry sa na tom zhodli. Od prezidenta nadol musíme urobiť všetko, čo je v našej moci, aby sme ochránili našu demokraciu tým, že zabezpečíme budúce voľby pred zahraničným vplyvom a zasahovaním bez ohľadu na to, čo hovorí Vladimir Putin alebo nejaký iný ruský operatívec,“ uviedol Hatch.

K summitu Trumpa a Putina sa vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vyhlásil, že rokovania boli „lepšie ako super“, informovala agentúra TASS.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb #Orrin Hatch