Tajné služby USA trvajú na závere, že Rusko podkopávalo voľby

Americké tajné služby trvajú na svojich záveroch, že Rusko zasahoval do predvlaňajších prezidentských volieb v Spojených štátoch a že sa snaží podkopať americkú demokraciu.

16.07.2018 22:28
Dan Coats Foto: ,
Dan Coats
debata (30)

Vo vyhlásení to podľa agentúry Reuters uviedol šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats. Ide o reakciu na summit prezidentov USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, na ktorom šéf Bieleho domu povedal, že Moskva k ovplyvňovaniu volieb dôvod nemala, a jeho ruský náprotivok možnosť akéhokoľvek takéhoto zasahovania poprel. Trump následne na twitteri napísal, že americkým tajným službám veľmi dôveruje.

„V našom posudku o zasahovaní Rusov do volieb v roku 2016 a ich pokračujúcom a všadeprítomnom úsilí podkopať našu demokraciu sme sa vyjadrili jasne,“ uviedol Coats. Dodal, že americké rozviedky budú naďalej poskytovať pravdivé a objektívne spravodajské hodnotenia.

„Ako som dnes a mnohokrát skôr povedal. Mám obrovskú dôveru v svojich spravodajcov. Uznávam ale tiež to, že v mene budovania svetlej budúcnosti sa nemôžeme sústrediť výhradne na minulosť – ako dve najväčšie svetové jadrové mocnosti spolu musíme vychádzať,“ napísal Trump na twitteri.

Funkcia šéfa amerických tajných služieb vznikla po teroristických útokoch na USA v septembri 2001 a Coats ju od vlaňajšieho marca zastáva ako v poradí piaty. Riaditeľ spravodajských služieb je hlavným bezpečnostným poradcom amerického prezidenta a jeho úlohou je koordinácia civilného a vojenského špionážneho aparátu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #tajné služby #Dan Coats #zasahovanie do volieb #summit Putin-Trump