Slabý a ponížený. Tak vyzeral Trump vedľa Putina, píše Time

Americký prezident Donald Trump zašiel na summite v Helsinkách ďalej, ako ktokoľvek z jeho predchodcov: prijal vysvetlenie nepriateľského zahraničného vodcu na zistenia svojich vlastných spravodajských agentúr, napísal americký denník The New York Times (NYT) v komentári k pondelňajšiemu summitu Donalda Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Časopis Time v komentári zase uviedol, že americký vodca vyzeral vedľa Putina ponížený a slabý.

17.07.2018 10:20 , aktualizované: 12:45
Donald Trump, Vladimir Putin Foto: ,
Vľavo prezident USA Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (175)

Trump na pondelňajšej spoločnej tlačovej konferencii s Putinom okrem iného uviedol, že nevidí žiadny dôvod, prečo by Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Tým však podľa demokratov aj viacerých republikánov vyslovil nedôveru v americké tajné služby, ktoré o ruskom zasahovaní nepochybujú. Cieľom kampane bolo podľa tajných služieb podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú.

Má Rusko niečo na Trumpa?

Denník The New York Times si všíma tiež Trumpovo vyhlásenie, že „nemá dôvod neveriť prezidentovi Vladimirovi Putinovi, keď hovorí, že sa Rusi nesnažili voľby v roku 2016 ovplyvniť“. Americký prezident však pokračoval ešte ďalej – odsúdil vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti ohľadom väzieb svojej kampane na Rusko a označil ho za „katastrofu pre našu krajinu“ a agenta FBI, ktorý o vyšetrovaní svedčil pred Kongresom, označil za „hanbu pre našu krajinu“.

Americký prezident svojím správaním, tentoraz v zahraničnej politike, pobúril podobne ako svojimi komentármi ohľadom diania v Charlottensville. Počas tamojších protestov vrazil dvadsaťročný neonacista autom do davu odporcov belošských radikálov, zabil jednu ženu a dve desiatky osôb zranil. Prezident následne vyhlásil, že za násilie nesú zodpovednosť obidve strany, a vyvolal tým obrovskú vlnu kritiky. Teraz zase Trump porušil všetky zvyklosti o tom, ako by sa mal prezident správať v zahraničí, dodal americký denník.

Americký prezident Donald Trump na stretnutí s...
Ľudia v uliciach Helsínk protestujú proti...
+15"Trump nazval médiá nepriateľmi ľudí", píše sa...

„Namiesto toho, aby bránil Spojené štáty proti tým, ktorí by ich mohli ohroziť, zaútočil na svojich vlastných občanov a inštitúcie. Namiesto toho, aby sa postavil Putinovi, protivníkovi s dobre zdokumentovanými záznamami o jeho krokoch proti USA, bez akýchkoľvek výhrad ho chválil,“ komentoval summit The New York Times. Dodal, že v súvislosti s jeho vystúpením v Helsinkách by si tak mnohí mohli položiť otázku, ktorá sa okolo Trumpa vznáša už dlhšiu dobu: Má na neho niečo Rusko?

Podľa denníka je tiež zvláštne, že prezident kritizoval množstvo ľudí doma v Spojených štátoch, ale nepovedal nič o ruskej anexii Krymu, o agresívnom správaní Ruska voči Ukrajine, o krvavej intervencii Moskvy v Sýrii či o údajnej otrave bývalého ruského agenta na britskom území.

Trumpa na summite nebolo vidieť

„Tí, ktorí poznajú prezidenta Trumpa dlhé desaťročia, dosvedčia, že bývalý realitný magnát z New Yorku sa najviac zo všetkého obáva dvoch vecí: byť ponížený a vyzerať slabo. Na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa mu prihodilo oboje,“ uviedol k schôdzke časopis Time.

Aj keď sa stretnutie konalo na neutrálnej pôde vo Fínsku, Putin podľa amerického časopisu riadil následnú tlačovú konferenciu, ako by bol hostiteľ. Hovoril ako prvý, ako prvý vyzval novinárov k položeniu otázky. Počas 46-minutovej tlačovej konferencie Trump nijako nekritizoval ruskú anexiu Krymu, nespomenul údajné zapojenie Moskvy do použitia nervového plynu na britskom území a žiadna kritika nezaznela ani ohľadom pokusov Ruska zasahovať do prezidentských volieb v roku 2016. „Trumpa nebolo na summite v Helsinkách nikde vidieť a prezident z toho nemôže viniť nikoho iného ako seba,“ uzavrel americký časopis.

Nový svetový poriadok?

Nad Trumpovým správaním sa pozastavil aj server Politico. „Prezident označil svoju pondelňajšiu schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za krok smerom k svetlejšej budúcnosti, svetové spoločenstvo to však hodnotí inak: Summit v Helsinkách bol ukážkou existencie nového svetového poriadku,“ napísal. Trump totiž počas svojej týždeň trvajúcej cesty po Európe celkovo kritizoval amerických priateľov a označoval ich za „nepriateľov“ (napríklad v prípade Európskej únie) a Rusko naopak vyzdvihoval ako natoľko významné, že môže súperiť s USA.

Počas „neskutočnej tlačovej konferencie“ americký prezident podľa servera ukázal podriadenosť Putinovi, keď ho opakovane odmietol kritizovať a naopak uviedol, že ho označil za „konkurenciu“, čo myslel čisto ako kompliment.

Víťazom je Putin

Tlačová konferencia Trumpa a Putina bola podľa The Guardian plná úsmevov. „Putin dokonca Trumpovi dal futbalovú loptu … Americký prezident dal však ruskému vodcovi ďaleko väčší darček,“ napísal britský denník. Témy ako Ukrajina, ruské zasahovanie do amerických volieb, kybernetické útoky či útok na Skripaľovcov v juhoanglickom Salisbury, ktoré doteraz komplikovali americko-ruské vzťahy, hrali pri rokovaní len druhoradú úlohu. Ruský prezident sa tak podľa denníka stal „veľkým víťazom“ summitu, pretože sa do Moskvy v sporných otázkach vracia pod ďaleko menším tlakom ako kedykoľvek predtým.

Ak je Putin veľkým víťazom, jednou z porazených je podľa The Guardianu aj britská premiérka Theresa Mayová, s ktorou sa Trump stretol krátko pred summitom v Helsinkách.

„O tom, na čom sa Donald Trump a Vladimir Putin dohodli v dvojhodinovom súkromnom rozhovore, nevieme nič. Chvála, akú Trump spieval na bývalého agenta KGB na verejnosti, bola však dostatočne ohromujúcu,“ napísal v komentári The Financial Times.

Koho neurazil?

„Bola to cesta, na ktorej si Donald Trump vzal do parády nemeckú kancelárku (Angelu Merkelovú), ohovoril rokovaciu stratégiu (britskej premiérky) Theresy Mayovej a kráľovnú (Alžbetu II.) nechal čakať na slnku,“ napísal v komentári k ceste amerického prezidenta na summit NATO v Bruseli, návšteve Británie a stretnutia s ruským prezidentom Putinom britský denník The Times.

„Mlčanie Trumpa k Ukrajine bolo hanebné. Asi najviac znepokojujúca však bola neochota amerického prezidenta brániť svoju vlastnú krajinu, keď bol požiadaný, či si myslí, že Rusko zasahoval do amerických volieb. Je ťažko predstaviteľné, že by hoci jediný z jeho predchodcov zastával tak proruskú politiku,“ dodal The Times, podľa ktorého zanechal summit v Helsinkách nepríjemnú pachuť," ktorej cieľom je iritovať Západ. „Kým bol Trump hrubý k svojim spojencom v Európe, správal sa k Putinovi servilne. Je jasné, že spojenectvá, na ktorých bol založený súčasný svetový poriadok, sú v ohrození,“ dodali The Times.

„V diplomatickej hre medzi skúseným a bojom zoceleným šachovým majstrom a mužom bez schopnosti sústrediť sa na šach môže byť len jediný víťaz,“ napísal v komentári internetový denník The Independent. „Nie je potrebné byť príliš melodramatický, ale človek sa musí pýtať, či tento summit nebol štartovacím výstrelom k pretekom o demontáž svetového poriadku posledných siedmich desiatok rokov,“ dodal.

Trump a Putin majú spoločný záujem – oslabenie EÚ

"Putin do Helsínk prišiel posilnený organizačným úspechom majstrovstiev sveta vo futbale a Trump prišiel potom, čo útočil zľava i sprava na svojich spojencov v NATO a čo kritizoval britskú premiérku (Theresu Mayovú). Putin opúšťa fínsku metropolu po tom, čo dosiahol hneď dva ciele: medzinárodnú legitimitu a uznanie Ruska ako svetovej veľmoci, napísal v komentári španielsky denník La Vanguardia, podľa ktorého zanechal Trump dojem, že Putinovi urobil veľa ústupkov, bez toho aby niečo získal.

Podľa španielskeho denníka El Mundo nemohla Európa od Ruska nikdy veľa očakávať, „ale teraz to isté platí aj o Spojených štátoch“, ktorých prezident nevynechá jedinú príležitosť, aby EÚ kritizoval. Tiež La Vanguardia je presvedčená, že Trump a Putin majú spoločný cieľ: oslabenú EÚ.

Iba prázdne reči

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) napísal, že Kremeľ si nemohol v Bielom dome priať lepšieho prezidenta než Trumpa, „muža, ktorému sa počas krátkej doby podarilo narušiť západné spojenectvo, otráviť vzťahy s Berlínom, Londýnom a Parížom, ktorý však podkopáva aj americkej inštitúcie a zároveň naivne prehliada, ako Rusko Spojené štáty vytláča z blízkovýchodnej šachovnice“. Trumpov postup by sa podľa NZZ dal pochopiť, ak by mohol americký prezident predstaviť nejaký hmatateľný ústupok Moskvy. „Rovnako ako z bombastického summitu s Kim Čong-unom v Singapure sa Trump aj z Helsínk vracia len s vágnymi sľubmi o pokroku v budúcnosti,“ dodal švajčiarsky denník.

Slon v porceláne

„Je zásluhou Putina, ktorý napadol Ukrajinu, podnikol krvavú intervenciu do Sýrie a drzo sa mieša do volieb v USA a EÚ, že medzi Západom a Ruskom nie je ani iskrička dôvery,“ napísal poľský denník Gazeta Wyborcza. „Trumpove slová, že je kríza vo vzťahoch teraz zažehnaná, znejú hrozivo. Rusko od roku 2014 totiž neustúpilo ani o krok a so Západom jedná ako s nepriateľom,“ dodal poľský denník.

Podľa holandského denníka De Telegraaf Trump Putina, ostrakizovaného pre anexiu Krymu aj vojne na východnej Ukrajine, vrátil summitom v Helsinkách na špičku medzinárodnej politiky. „Putin si mädlí ruky, pretože EÚ je obchodnou vojnou (s USA) oslabená a jednota NATO pre nevypočítateľný americký kurz ohrozená,“ dodal De Telegraaf.

Holandský De Tijd napísal, že Trump sa správal ako „slon v porceláne“. Za sklamanie označil to, že sa k Putinovi, „prezidentovi, ktorý anektoval Krym“, chová priateľskejšie než k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. „Pozrite sa, ako svet vyzeral pred tromi rokmi a ako vyzerá teraz. Jediný, kto je rád, že sa Donald Trump s Vladimirom Putinom stretol ako rovný s rovným, je Putin,“ dodal De Tijd.

Aj podľa lotyšského denníka Diena je „veľkým víťazom“ summitu Putin. Lotyšský denník Neatkarígá Ríta Avíze upozornil, že vôbec nie je jasné, o čom prezidenti počas dvojhodinového súkromného rozhovoru rokovali.

„Rozhovor (Trumpa s Putinom) bude mať zhruba rovnaký výsledok ako rozhovor (Trumpa) sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom: vôbec žiadny,“ napísal v komentári k summitu maďarský denník Népszava.

Rozdeľuj a panuj podľa Putina

„Je vždy lepšie, keď spolu Amerika a Rusko hovoria, než keď hovoria len o sebe navzájom. Už v tom je dobrá správa, že sa stretnutie v Helsinkách vôbec uskutočnilo. Konkrétny obsah (schôdzky) a závery sú však v hmle,“ píše denník Hannoversche Allgemeine Zeitung, podľa ktorého nie je ani po stretnutí vylúčené, že nastanú ďalšie krízy.

„Nikto nevie, o čom sa Trump a Putin počas svojho stretnutia skutočne bavili,“ je presvedčený tiež denník Kölner Stadt-Anzeiger. „Či existujú utajené prísľuby alebo dohody na úkor tretích bude možné – ak vôbec – vytušiť až o niekoľko mesiacov. Takto netransparentný spôsob vyjednávania je v demokraciách prinajmenšom nezvyčajný,“ myslí si denník. Odporúča preto opatrnosť, pokiaľ ide o vyhlásenia oboch štátnikov o tom, aká úspešná schôdzka bola.

Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung ukážu až ďalšie vyjednávania oboch veľmocí, či boli oprávnené obavy, že by Trump s Putinom mohol uzavrieť také dohody, ktoré by mohli ohroziť transatlantické spojenectvo. Práve to je spolu s rozdelením Európskej únie podľa denníka Handelsblatt cieľom Putina, ktorému by to umožnilo posilniť svoje postavenie v Európe a zabrániť pokračovaniu protiruských sankcií.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Putin-Trump