Líbyjská pobrežná stráž zastavila loď so 160 migrantmi a vrátila ich do Afriky

Najmenej 160 afrických migrantov, ktorí mali namierené do Európy, zastavila v utorok líbyjská pobrežná stráž v Stredozemnom mori blízko pobrežia Líbye. Informovala o tom agentúra AP.

17.07.2018 13:47 , aktualizované: 19:14
Migranti, Líbya Foto: ,
Migranti na lodi v prístave v líbyjskom Tripolise.
debata (38)

Plavidlo zastavili neďaleko západolíbyjského mesta Chums. Medzi utečencami boli desiatky žien a detí. Hovorca líbyjskej pobrežnej stráže spresnil, že migrantom bola poskytnutá humanitárna i zdravotnícka pomoc. Následne boli prevezení do utečeneckého tábora v Chumse.

Líbyjské úrady za pomoci Európskej únie vystupňovali úsilie obmedziť prúd migrantov smerujúcich cez Stredozemné more do Európy. Z Líbye sa stal hlavný tranzitný bod do Európy pre tých, ktorí utekajú pred chudobou či občianskymi vojnami v afrických krajinách.

Pašeráci ľudí využívajú chaos, ktorí v Líbyi vypukol po zvrhnutí a zabití dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Španielsko zachránilo 328 migrantov

Aj napriek silným prúdom v oblasti Gibraltárskeho prielivu, najužšej vodnej cesty oddeľujúcej Európu od severnej Afriky, dostala španielska námorná záchranná služba v Stredozemnom mori do bezpečia najmenej 328 migrantov.

Osemdesiatdva migrantov, vrátane 16 žien a troch detí, objavili v utorok v plavidle manévrujúcom na rozbúrenom mori po tom, ako sa vydali na cestu z Maroka.

Iné lode s ďalšími 189 osobami boli zachytené v ten istý deň ďalej na východ. Samostatná skupina 57 migrantov pristála na malom ostrove Alborán, kde im pomohli už španielski vojaci.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) informovala, že od začiatku tohto roka do 15. júla prišlo na španielske pobrežie 18 016 migrantov. Do Talianska a Grécka ich v rovnakom čase dorazilo 16 566, resp. 14 678.

Zomrela žena a dieťa, tvrdí neziskovka

Líbyjská pobrežná stráž nechala pri záchrannej akcii na mori dve ženy s dieťaťom a plavidlo potopila. Prežila iba jedna zo žien. Uviedol to dnes na twitteri zakladateľ španielskej neziskovej organizácie Proactive Open Arms Oscar Camps.

„Líbyjská pobrežná stráž informovala, že zachytila ​​loď so 158 utečencami, ktorým poskytla humanitárnu pomoc. Neuviedla však, že na palube zostali dve ženy a dieťa, ktoré nechceli na lode (pobrežnej stráže) nastúpiť, a loď bola potopená,“ citovala Camps agentúra ANSA.

Na to vzápätí reagoval taliansky minister vnútra Matteo Salvini. „Len sa pokúste nájsť tweet, v ktorom niekoho vyzývam k tomu, že sa ľudské bytosti majú nechávať na mori. Mojím cieľom je všetkých zachrániť, o všetkých sa postarať, všetkých nakŕmiť, ale tiež zabrániť tomu, aby všetci (migranti) skončili v Taliansku ,“ uviedol šéf protiimigrantskej Li­gy.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #migranti