Volebná komisia dala euroskeptikom z Vote Leave pokutu za porušenie pravidiel vedenia kampane

Britská volebná komisia rozhodla, že euroskeptická skupina Vote Leave pred referendom v roku 2016 porušila pravidlá kampane a potrestala ju za to udelením pokuty vo výške 61-tisíc libier. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

17.07.2018 14:34
brexit, eú, veľká británia, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Vote Leave pred plebiscitom aktívne agitovala za vystúpenie Británie z EÚ. Podľa zistení volebnej komisie však Vote Leave počas predreferendovej kampane postupovala v súčinnosti s inou skupinou euroskeptikov – BeLeave -, ktorá zaplatila viac ako 675-tisíc libier za služby kanadskej analytickej spoločnosti Aggregate IQ venujúcej sa rozposielaniu politickej reklamy na sociálnych sieťach.

Volebná komisia oznámila, že našla dôkazy o tom, že spomínané dve euroskeptické skupiny konali podľa vopred dohodnutého plánu, nezverejnili, že pracujú spoločne, a nerešpektovali ani zákonom stanovené obmedzenia na výdavky počas kampane.

Volebná komisia za to udelila Vote Leave pokutu v celkovej sume 61-tisíc libier a jej prípad odovzdala polícii.

Predstavitelia Vote Leave všetky tieto obvinenia odmietli a uviedli, že závery vyšetrovania volebnej komisie sú nepravdivé a politicky motivované. Poukázali aj na to, že volebná komisia v rámci vyšetrovania neoslovila žiadneho z predstaviteľov Vote Leave, spoliehala sa len na výpovede informátorov, tzv. whistleblowerov.

Referendum o členstve Británie v EÚ sa konalo 23. júna 2016 a skončilo sa víťazstvom prívržencov brexitu. Za odchod Británie z EÚ hlasovalo 51,9 percenta voličov, proti sa vyslovilo 48,1 percenta Britov. Británia prestane byť členom EÚ 29. marca 2019. Volebná komisia začala vyšetrovať financovanie predreferendovej kampane v novembri 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pokuta #Brexit