Švédsko sužujú najhoršie lesné požiare v moderných dejinách

Lesné požiare sužujú Švédsko pre nezvyčajne suché a teplé počasie. Podľa agentúry civilnej ochrany sú dokonca najhoršie v moderných dejinách krajiny. Informoval dnes server The Local. Často za ich vznik môže neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom.

17.07.2018 16:29
Švédsko, požiar, lesný požiar Foto: ,
Hasiči sa snažia dostať pod kontrolu lesné požiare.
debata (3)

Najviac postihnuté oblasti sú regióny v strednom Švédsku Gävleborg, Jämtland a Dalarna. Hasiť oheň sa nedarí predovšetkým v okolí Alvdalen, asi 300 kilometrov severozápadne od Štokholmu. Požiar totiž zachvátil vojenský výcvikový priestor, a hasičom tak hrozí nebezpečenstvo kvôli nevybuchnutej munícii. Hasičom a vojakom už pomáhajú aj dobrovoľníci. Špeciálne vrtuľníky vyslalo na pomoc Švédsku už Nórsko a Taliansko.

Sucho a ľudský faktor

Za šírenie požiarov vo švédskych lesoch nemôžu len vysoké teploty, ale aj skutočnosť, že teplo prišlo tento rok obzvlášť skoro. Kým inokedy nie je v máji v Štokholme, ktorý leží v južnej časti škandinávskej krajiny, neobvyklé ani sneženie, tento rok Švédsko zaznamenalo najteplejší piaty mesiac roka v dejinách meraní.

V júni sa síce mierne ochladilo, s júlom sa ale vysoké teploty vrátili. Niektoré švédske mestá namerali teploty nad 30 stupňov Celzia dokonca niekoľko dní za sebou. Vysoké teploty sprevádza tiež nedostatok zrážok.

Okrem kombinácie sucha a vysokých teplôt zohral v aktuálnych požiaroch svoju úlohu tiež ľudský faktor, upozornil The Local. Požiare po celej krajine vznikli kvôli hrubému zaobchádzaniu s ohňom, napríklad pri grilovaní. Nepomohli ani zákazy kladenia ohňa vo voľnej prírode, ktoré vydali niektoré švédske mestá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #lesné požiare