Návrat Tunisanov z Belgicka bude jednoduchší, krajiny podpísali dohodu

Belgicko a Tunisko podpísali v utorok dohodu uľahčujúcu návrat tuniských štátnych príslušníkov, ktorí sa neoprávnene a bez povolenia zdržiavajú na území Belgicka. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

17.07.2018 16:48
migranti, more, stredozemné, utečenci, plťka Foto: ,
Na snímke sú migranti, ktorí sa plavili z Afriky cez Stredozemné more k pobrežiu Európy.
debata

Dohodu v tuniskej metropole podpísal belgický štátny tajomník zodpovedný za migráciu Theo Francken a jeho rezortný partner z Tuniska Ádil Džarbawí. Dokument posilňuje bilaterálnu spoluprácu v oblasti návratovej politiky, najmä v prípade nelegálnych prisťahovalcov z Tuniska a trestne stíhaných občanov tejto severoafrickej krajiny.

Belga pripomenula, že vlani bolo v Belgicku zatknutých 638 Tunisanov bez právoplatného povolenia na pobyt, väčšina z nich za porušenie verejného poriadku. V súčasnosti sa v belgických väzniciach nachádza 123 občanov Tuniska bez povolenia na pobyt v krajine.

Spolupráca s tuniskými orgánmi bola pre belgickú vládu nevyhnutná v záujme identifikácie občanov Tuniska a vydania potrebných tranzitných dokumentov. Doteraz táto spolupráca viazla aj preto, že dĺžka spracovania súdnych spisov tuniskými orgánmi často presahovala maximálnu dobu zadržania nelegálnych migrantov v zadržiavacom centre (osem mesiacov).

V rámci novej dohody sa Tunisko zaväzuje vykonať potrebnú identifikáciu svojich občanov do 45 dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #Belgicko #migranti