Conte pozval Babiša do Ríma, aby si podebatovali o migrácii

Taliansky premiér Giuseppe Conte odpovedal v utorok českému premiérovi Andrejovi Babišovi otvoreným listom na výrok, ktorým český premiér odmietol taliansku žiadosť o pomoc s 450 migrantmi.

18.07.2018 06:23
debata (3)

Conte predostrel v liste Babišovi taliansky prístup a na dôvažok ho pozval celú vec prediskutovať do Ríma, informovala talianska tlačová agentúra Adnkronos.

Conte nedávno požiadal krajiny EÚ o pomoc so zmienenými migrantmi zachránenými z rybárskej lode v Stredozemnom mori. Viacero krajín jeho žiadosti vyhovelo, pričom aj vďaka tomu Taliansko podľa Conteho slov dokázalo čeliť novej vlne migračnej krízy.

Český premiér však v sobotu prístup Ríma označil za „cestu do pekiel“ a upozornil, že Česko žiadnych migrantov neprijme. Talianske riešenie podľa Babiša len motivuje pašerákov ľudí a Európa musí vyslať jasný signál, že nelegálna migrácia sa skončila a Európska únia je pripravená nelegálnych migrantov okamžite vracať.

„Nešli sme cestou do pekiel, vybrali sme sa skôr na cestu zákonnosti, spoločnej zodpovednosti,“ reagoval na jeho slová v utorok Conte v liste, z ktorého citovala agentúra Adnkronos. Taliansky premiér ďalej napísal, že „kto vkročí do európskej krajiny, vstúpi do Európy“.

„Avšak nik z nás si nemôže myslieť, že to zvládne sám! Porozprávajme sa, drahý Andrej. Pozývam ťa do Ríma, ak chceš, aby sme prebrali a upevnili európsky prístup (k migrácii) navrhovaný Talianskom,“ dodal Conte v závere svojho listu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Česko #vracanie migrantov