Putin tromfol Trumpa aj limuzínou, má ju oveľa dlhšiu

Ruský prezident Vladimir Putin zatienil svoj americký náprotivok Donalda Trumpa na summite v Helsinkách i novou limuzínou, ktorá je o viac ako meter dlhšia ako Trumpov opancierovaný cadillac, prezývaný The Beast (Beštia).

18.07.2018 07:00
debata (120)

V Helsinkách ruský prezident vôbec prvýkrát v zahraničí predviedol svoj nový reprezentačný automobil Aurus Senat, ktorý má byť výkladnou skriňou luxusnej a stopercentne ruskej automobilovej značky, upozornila v utorok na svojom webe francúzska stanica BFMTV.

Aurus Senat Foto: Reuters, Sputnik/Mihail Metzel/Kremlin
Aurus Senat Aurus Senat

Summit podľa nej tak trochu pripomínal autosalón, keď sa vedľa Beštie postavil Putinov vozidlo. „Viac ako vozidlom aparátnika chce táto limuzína, dlhá 6,62 metra, byť aj priemyselnou a politickou zbraňou,“ poznamenal server. Putin týmto vozidlom obnovuje sovietsku tradíciu, podľa ktorej jazdiť v prestížnom aute domácej výroby má ukázať priemyselnú silu zeme.

Melania Trumpová pri cadillacu "The Beast".
Aurus Senat
+4Aurus Senat

Ruský prezident podľa expertov prejavil želanie presedlať z mercedesov najvyššej triedy do ruského vozidla v roku 2012. Problém však predstavovala skutočnosť, že továrne, ktoré dodávali limuzíny sovietskym vodcom, skončili spolu so Sovietskym zväzom. A tak sa muselo začať na zelenej lúke, aby sa mohla naplniť túžba nielen prezidenta Putina, ale aj ďalších funkcionárov a oligarchov. Vývoja sa chopil výskumný ústav NAMI a výsledkom projektu Kortež má byť ucelený rad vozidiel, ktorý má okrem reprezentačnej limuzíny Aurus Senat zahŕňať aj sedan, terénne vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies Komendant a mikrobus Arsenal.

Cadillac "The Beast". Foto: Reuters, Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Cadillac "The Beast". Cadillac "The Beast".

Vývoj podľa neoficiálnych informácií vyšiel na 12,5 miliardy rubľov. Cieľom je od roku 2020 predávať 5000 vozidiel, ktoré budú konkurovať známym značkám, ako je Rolls-Royce či Bentley, ale za priaznivejšiu cenu. Limuzína má vyjsť v prepočte na 135-tisíc eur, ostatné vozidlá z tejto rady od 77-tisíc do 100-tisíc eur. Hoci väčšina dielov má byť ruských, pri vývoji motorov sa výskumný ústav NAMI neobišiel bez spolupráce s expertmi automobilky Porsche. Výsledkom je tak osemvalec s výkonom 600 koní. Podľa ruských médií existuje ponuka na dvanásťvalec s 850 koňmi.

Putinova limuzína Aurus Senat má podľa ruskej televízie RT dĺžku 6,62 metra, zatiaľ čo The Beast 5,5 metra. A to je vraj ruský model ľahší: váži 6,5 tony oproti ôsmim tonám americkej limuzíny. O hrúbke pancierovania a ďalších bezpečnostných či luxusných doplnkoch sa ale veľa nevie. Pozoruhodná je aj zvýšená svetlá výška podvozku 20 centimetrov nad zemou. Na projekte spolupracovali tiež experti na pohon všetkých štyroch kolies skupiny Sollers, takže prezidentská limuzína disponuje aj touto vymoženosťou.

Putin svoj nový automobil prvýkrát predviedol pri májovej inaugurácii, keď sa štvrtýkrát uviedli ako prezidenta do Kremľa. Údajne si pre túto príležitosť musel v NAMI vypožičať prototyp. To mu však nezabránilo, aby si do Fínska nepriviezol hneď dve limuzíny.

„Ruský prezident sa zdá byť najlepším obchodným agentom tohto projektu… Prvá ukážka vo Fínsku, hneď vedľa vozidla Donalda Trumpa, to nie je žiadna náhoda,“ usúdil francúzsky web a na záver si položil otázku, či sa nová studená vojna neodohráva práve medzi Putinovým Senatom a Trumpovou Beštiou.

Podľa dostupných informácií má americký prezident dostať nástupcu terajšieho služobného vozidla ešte počas tohtoročného leta.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump