Musk sa ospravedlnil britskému jaskyniarovi

Americký miliardár a majiteľ vesmírnej spoločnosti SpaceX Elon Musk sa ospravedlnil britskému jaskynnému záchranárovi za urážku z pedofílie. V ospravedlnení uviedol, že sa tak vyjadril v hneve, lebo jaskyniari podieľajúci sa na záchrane 12 mladých futbalistov a ich trénera, odmietli Muskovu miniponorku ako nevhodnú na záchranu.

18.07.2018 10:07
thajsko, jaskyňa, musk, záchrana Foto:
Miniponorka, ktorá mala pomôcť pri záchrane chlapcov z jaskyne.
debata (7)

Športovci vo veku 11 až 16 rokov s 25-ročným trénerom zostali v jaskyni uväznení od 23. júna. Všetkých sa ich podarilo postupne zachrániť, posledný vyšli von 10. júla. V podzemí ich uzavrela stúpajúca voda, pred ktorou ustupovali stále hlbšie do jaskyne.

Na záchrane sa podieľal aj Brit Vern Unsworth, ktorý žije v Thajsku a jaskynný komplex dobre pozná. Musk sa chcel na operácii podieľať a jeho tím narýchlo vyskúšal miniponorku a priviezol ju do Thajska. Záchranári ju však odmietli ako nevhodnú do terénu, z ktorého museli chlapca vyviesť.

Unsworth sa o miniponorke vyjadril ako o prostriedku, ktorý nemá absolútne žiadnu šancu uspieť. „Môže si svoju ponorku strčiť tam, kde to bolí,“ povedal podľa serveru CNN Unsworth na Muskovu adresu. „Nie je absolútne žiadna šanca, že by to fungovalo,“ dodal. Musk ho potom v tweete označil za pedofila. Unsworth v pondelok oznámil, že zvažuje právne kroky proti Muskovi.

„Jeho činy proti mne neospravedlňujú mojej činy voči nemu, ospravedlňujem sa,“ povedal Musk, ktorý hanobiaci tweet, ktorý sa však dostal k 12 miliónom jeho stúpencov, odstránil.

Akcie Tesly padli

Na začiatku týždňa spor medzi Muskom a Unsworthom otriasol aj cenami akcií amerického výrobcu elektromobilov Tesla o viac ako 3,5 percenta. Musk je aj generálnym riaditeľom spoločnosti. Trhová cena automobilky sa tak znížila o takmer dve miliardy dolárov, napísala agentúra Reuters.

Viacero analytikov a investorov povedalo agentúre Reuters, že táto kauza posilňuje ich obavy, že Muskove verejné vyhlásenia odvádzajú jeho pozornosť od hlavnej úlohy Tesly, ktorou je výroba elektromobilov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Elon Musk #SpaceX #thajskí futbalisti