Bavorská pohraničná polícia začala kontrolovať hranice

Novovytvorená bavorská pohraničná polícia začala vykonávať kontroly na bavorsko-rakúskej hranici. Sústrediť sa pri nich chce predovšetkým na miesta mimo trojicu nepretržite kontrolovaných hraničných prechodov. Svojou činnosťou útvar dopĺňa spolkovú políciu, ktorá je za ochranu nemeckých hraníc primárne zodpovedná.

18.07.2018 12:24
bavorsko, pohraničná, polícia, hranica Foto: ,
Odznak novovzniknutej bavorskej pohraničnej polície.
debata (2)

Hraničné kontroly nesmú členovia jednotky vykonávať bez povolenia spolkových úradov, alebo bez ich žiadosti. Bavorskej pohraničnej polícii tiež chýbajú niektoré kľúčové kompetencie – z hraníc napríklad nemôže sama nikoho vrátiť a poslať späť do Rakúska. Podľa bavorského premiéra Markusa Söder (CSU) napriek tomu útvar vyšle jasný signál bandám prevádzačov, že sa nevypláca pokúsiť sa prekročiť hranice do tejto spolkovej krajiny.

Bavorská pohraničná polícia začala svoju činnosť začiatkom júla. Zatiaľ má 500 členov, ktorých počet ale počas piatich rokov postupne stúpne na 1000.

Podľa kritikov sa vládna strana ukazuje

Kritici však hovoria o tom, že vládna Kresťansko-sociálna únia (CSU) bola pri vytvorení novej zložky motivovaná predovšetkým jesennými bavorskými voľbami, v ktorých bude obhajovať väčšinu v parlamente, a chce sa preto ukázať ako riadny strážca poriadku a tvrdý bojovník proti kriminalite. Podľa sociálneho demokrata Petra Paula Gantzera klame už samotný názov jednotky, pretože v skutočnosti nebude mať na starosti ochranu hraníc s Českom a Rakúskom, ale predovšetkým náhodné kontroly a boj proti kriminalite v pohraničí.

Boj proti kriminalite sa z veľkej časti týka hraníc s Českou republikou, odkiaľ do Nemecka smeruje veľké množstvo metamfetamínu (účinná látka v droge crystal). Len vlani nemecká polícia zaznamenala 2127 deliktov súvisiacich s obchodovaním s touto drogou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Bavorsko #prevádzačstvo #migranti #ochrana hraníc