Ruskí agenti mali verbovať študentov do tajných služieb

Rusi, ktorí v Spojených štátoch čelia obvineniu z hackerského útoku na počítače Demokratickej strany pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016, verbovali študentov stredných škôl do radov ruských tajných služieb i hackerov. Vo svojej analýze to napísali na web rozhlasovej stanice Rádio Sloboda / Rádio Slobodná Európa.

18.07.2018 14:48
počítač, informačné technológie, vírus, hacker, Foto:
Spojené štáty obvinili 12 príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky z útokov na počítače kancelárií Demokratickej strany.
debata (38)

Spojené štáty minulý týždeň v rámci vyšetrovania údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb obvinili 12 príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU z útokov na počítače kancelárií Demokratickej strany, vrátane pracovnej skupiny riadiacej predvolebnú kampaň demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Obvinení sú aj z toho, že potom zverejnili na internete ukradnuté e-maily niekoľko mesiacov pred voľbami. Obvinenia boli oznámené v neprítomnosti príslušných osôb a podľa Moskvy sú nepodložené.

Deväť z 12 obvinených sú podľa Rádia Sloboda spojení s vojenskou jednotkou 26165, ktorá sa v ére Sovietskeho zväzu zaoberala dešifrovaním a kryptoanalýzou správ zachytených pre GRU. Odborníci sa domnievajú, že v súčasnosti sa jednotka sústreďuje na moderné počítačové technológie.

Pripravovali študentov na prácu v rozviedke

Šéf jednotky Viktor Netykšo, ktorého meno je prvé na zozname obvinených, podľa webu tiež verboval študentov do radov ruských hackerov. Spoločne s akadémiou ruskej kontrarozviedky FSB okrem iného údajne uzatváral zmluvy s moskovskými stredným školami o príprave študentov na štúdium na vysokých školách a k následnej práci pre ruské tajné služby.

Obvinili už 20 ľudí

Okolnosťami údajného ruského zasahovania do amerických volieb sa zaoberá vyšetrovací tím zvláštneho vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera. Ten už skôr obvinil 20 ľudí a tri spoločnosti z podielu na kontroverzných aktivitách. Sú medzi nimi štyria bývalí členovia tímu, vedúceho Trumpovu predvolebnú kampaň, poradcovia z Bieleho domu a 13 Rusov obvinených z účasti na skrytej, ale intenzívnej dezinformačnej kampani v sociálnych médiách. Moskva zasahovanie do prezidentských volieb v USA zo strany Ruska odmieta.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #USA #agenti #ruské tajné služby