Jedného z odsúdených neonacistov prepustili na slobodu

Týždeň po vynesení rozsudkov v procese s bývalou členkou neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU) Beate Zschäpeovou a ďalšími osobami obžalovanými z napomáhania tomuto zoskupeniu, prepustili v stredu v Mníchove na slobodu Ralfa Wohllebena (43), ktorého 11. júla tamojší vrchný krajinský súd poslal na desať rokov za mreže za vedomé dodanie vražedných zbraní členom NSU.

18.07.2018 16:59
Ralf Wohlleben, NSU Foto: ,
Na slobodu prepustili Ralfa Wohllebena, ktorého 11. júla súd poslal na desať rokov za mreže.
debata

Potvrdila to hovorkyňa väzenského zariadenia Stadelheim v Mníchove s tým, že už nehrozí nebezpečenstvo prípadného úteku odsúdeného a že zatykač na Wohllebena zrušili v utorok. Súd nepozná miesto, kde sa v súčasnosti prepustený zdržiava, dodala podľa agentúry DPA.

Wohllebenova manželka a jeho deti žijú aktuálne v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Tamojšie krajinské ministerstvo vnútra v Magdeburgu preto očakáva, že aj Wohlleben sa tam presťahuje. Tamojšie bezpečnostné orgány sa v úzkej kooperácii s kolegami z iných spolkových krajín i z Berlína na to pripravujú.

Súd nevidel dôvod na väzbu

Wohlleben strávil vo vyšetrovacej väzbe šesť rokov a osem mesiacov, súd preto po skončení konania nevidel dôvody na jeho uväznenie. Stotožnil sa so stanoviskom generálnej prokuratúry so sídlom v Karlsruhe, ktorá už väzbu pravicového extrémistu a niekdajšieho funkcionára Národnodemokra­tickej strany Nemecka (NPD) nepovažovala za potrebnú.

NSU má na svedomí vraždy ôsmich Turkov, jedného Gréka a nemeckej policajtky. Všetky obete boli chladnokrvne zastrelené zblízka. Skupina tiež spáchala dva bombové útoky v prisťahovaleckých štvrtiach nemeckých miest, pri ktorých utrpelo zranenia 23 ľudí, ako aj 15 lúpeží.

debata chyba