Putin otvoril verejnosti mesto Šichany, smutne známe pre novičok

Uzavreté mesto Šichany, kde sa podľa ruských vedcov vyvíjali armádne jedy vrátane nervovo paralytickej látky novičok, ktorá podľa britskej vlády poslúžila k otráveniu bývalého ruského a britského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury, bude od 1. januára 2019 prístupné všetkým návštevníkom. Príslušný dekrét s podpisom prezidenta Vladimira Putina zverejnil Kremeľ.

18.07.2018 20:31
šichany Foto: ,
Sovietsky armádny veliteľ v októbri 1987 v meste Šichany predstavuje zahraničným predstaviteľom chemické zbrane.
debata (20)

Tajné laboratória chemických zbraní boli podľa médií nedávno zničené.

Prezidentov výnos nariaďuje ruskej vláde a úradom v Saratovskej oblasti, aby počas šiestich mesiacov podnikli potrebné kroky a poskytli financie na zabezpečenie vyváženého rozpočtu mesta, ktoré v minulosti malo krycie názvy Volsk-17 a Volsk-18. Mestečko má asi 5 500 obyvateľov, poznamenal server Newsru.com.

Spaľovanie sutín

Šichany, ktoré leží v Povolží asi 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, sú sídlom odbočky ruského Štátneho vedeckovýskumného ústavu organickej chémie a technológie (GNIIOChT), ktorý vývoj armádnych otravných látok zastrešoval. Mesto, až doteraz nedostupné pre cudzincov a Rusom prístupné len na zvláštne povolenie, sa delí do niekoľko sektorov; armádne výskum bol sústredený do zóny Šichany-5.

zväčšiť Ruský chemik manipuluje s toxickými látkami... Foto: SITA/AP, Hans de Vreij
šichany, novičok Ruský chemik manipuluje s toxickými látkami počas návštevy zahraničných diplomatov a novinárov v ruskom meste Čichany v októbri 1987.

Keď Rusko vlani v súlade s medzinárodnou zmluvou ukončilo likvidáciu svojich chemických zbraní, bolo rozhodnuté o strhnutí objektov výskumného ústavu. „Budovy, kde sa vyvíjali jedy, ničia. Každý úlomok sutiny je pritom spaľovaný v špeciálnej peci s teplotou 800 až 1200 stupňov. Ani potom nie sú úlomky bezpečné, odvážajú ich do špeciálneho úložiska,“ napísala v májovej reportáži z uzavretého mesta ruská tlačová agentúra RIA novosti.

Likvidácia dôkazov?

Britská tlač vtedy špekulovala, že objekty v Šichanoch sa likvidujú pred príchodom expertov z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby im tak Rusi zabránili vyšetriť otravu Skripaľovcov a nájsť v Šichanoch dôkazy.

Ďalší osud výskumného ústavu je neistý. V Šichanoch kolujú fámy, že ústav úplne zrušia, zatiaľ čo mestskí zastupitelia tvrdia, že bude fungovať do roku 2025.

„Naša továreň, ktorá je odbočkou moskovského ústavu GNIIOChT, stále funguje. Nevieme, čo sa s ňou stane po otvorení mesta,“ povedala dnes agentúre AFP hovorkyňa miestnej radnice Julija Erchovová. V Rusku dodnes existujú asi štyri desiatky uzavretých miest, dodala AFP a pripomenula, že za sovietskych čias sa utajovala aj poloha týchto miest.

Obeť novičoku

Šichany preslávil novičok, ktorý podľa Londýna poslúžil k marcovej otrave Skripaľovcov v Salisbury, tí sa však neskôr zotavili. V Amesbury, vzdialenom desať kilometrov od Salisbury, potom bola 30. júna ohlásená otrava dvojice osôb. Novičok bol v tomto prípade vo fľaštičke od parfumu. Zasiahnutí boli štyridsaťpäťročný Charlie Rowley a o rok mladšia Dawn Sturgessová, ktorá 8. júla zomrela. Stav muža sa podľa zdravotníkov medzitým trochu zlepšil.

V prípade otravy Skripaľa a jeho dcéry Londýn vinu pripísal Moskve, ktorá ale akýkoľvek podiel na otrave poprela. Prípad vyvolal hlbokú diplomatickú krízu medzi Kremľom a Britániou i ďalšími krajinami, sprevádzanú vypovedaním diplomatov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Novičok #Šichany