Londýn spochybnil, že polícia určila páchateľa útoku na Skripaľovcov

Britská polícia identifikovala osoby zodpovedné za útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru jedom novičok. Oznámili to britské médiá, ktoré sa odvolávajú na informácie od vyšetrovateľov. Podľa britskej agentúry Press Association (PA) sú si istí, že páchateľmi sú Rusi. Žiadne mená médiá neuvádzajú. Námestník britského ministra vnútra však správu agentúry PA odmietol a označil ju za "divokú špekuláciu".

19.07.2018 07:39 , aktualizované: 16:00
debata (92)

Vyšetrovatelia podľa PA identifikovali páchateľov útoku prostredníctvom záznamov z videokamier a kontrolou zoznamu ľudí, ktorí v kritickom období prišli do Spojeného kráľovstva. „Sú si istí, že sú to Rusi,“ napísala agentúra.

Podľa americkej televízie CNN, ktorá sa tiež odvoláva na svoj zdroj z vyšetrovania, sú podozrivými dvaja Rusi, ktorí dovtedy neboli britským úradom známi ako agenti. Britániu údajne opustili krátko po marcovom útoku na Skripaľovcov, a to pod falošnou identitou.

„Myslím, že tento článok patrí do zložky ‚zle informované a divoké špekulácie‘,“ komentoval správu námestník britského ministra vnútra Ben Wallace, ktorý má vo vláde na starosti bezpečnosť.

Ruský veľvyslanec v Londýne Alexander Jakovenko odmietol na správu PA reagovať. „Koniec koncov pracujeme s oficiálnymi dátami, nie so správami z tlače,“ povedal s tým, že sa pokúsi stretnúť sa s britským ministrom zahraničia, aby sa dozvedel viac.

Nervovo paralytickou látkou typu novičok, ktorá sa v 70. a 80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze, Skripaľovcov otrávili pred štyrmi mesiacmi v juhoanglickom Salisbury. Moskva zodpovednosť odmietla a incident vyvolal diplomatickú roztržku. Začiatkom júla sa do kontaktu s jedom dostali neďaleko Salisbury Briti Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena pred desiatimi dňami zomrela, jej partner je stále v nemocnici a podľa posledných správ z tohto týždňa je jeho stav vážny, ale stabilný.

Podľa agentúry PA bola Sturgessová vystavená prinajmenšom desaťkrát vyššej dávke ako Skripaľ. Vyšetrovatelia sa podľa agentúry domnievajú, že si nervovo paralytický látku, ktorá bola vo fľaštičke od parfumu, nastriekala priamo na kožu. Flakón zrejme Sturgessová s Rowleym našli odhodený niekde v centre Salisbury.

Vzorky novičku z fľaštičky medzitým odobrali odborníci z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Teraz ich analyzujú v dvoch nezávislých laboratóriách. Zistiť chcú hlavne to, či Skripaľovcov aj dvojicu Britov otrávila rovnaká látka.

Informácie o zodpovednosti ruských agentov za pokus o otravu Skripaľovcov sa objavovali už skôr, žiadne mená však doteraz nepadli. Špekulovalo sa o tom, že Rusi prileteli do Británie krátko pred útokom a bezprostredne po ňom krajinu opustili. Išlo údajne o dve osoby.

Štvrtková informácia PA, ktorá sa opiera o vyjadrenie zdrojov bezprostredne spojených s pátraním, bližšie podrobnosti neobsahuje. Uvádza sa v nej, že podľa vyšetrovateľov útok podniklo „niekoľko Rusov“.

Rusko podiel na útoku popiera. Šéf Kremľa Vladimir Putin po pondelňajšom summite s prezidentom USA Donaldom Trumpom v Helsinkách novinárom povedal, že britské obvinenia sú nepodložené.

„Nikto nepredložil žiadne dôkazy. Je to rovnaké, ako obvinenia, že Rusko zasahovalo do amerických volieb,“ povedal Putin v rozhovore pre americkú televíziu.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Novičok #kauza Skripaľ