Ruska Butinová vraj bola v kontakte s podnikateľom z Južnej Dakoty

Väznená Ruska, ktorú americké úrady podozrievajú z pokusov o nelegálny politický lobbing a z kontaktov s ruskou rozviedkou, udržiavala kontakt s americkým podnikateľom z Južnej Dakoty, ktorý údajne ponúkal sprostredkovanie kontaktov Donalda Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vyplýva to z dnešných informácií amerických médií.

19.07.2018 11:39
Maria Butinová Foto:
Maria Butinová na zábere z roku 2013.
debata (22)

Dvadsaťdeväťročnú Butinovú úminulú nedeľu zadržali vo Washingtone. Bola obvinená, že v USA politicky pôsobí v prospech cudzej vlády, bez toho, aby to oznámila americkým úradom. Hrozí jej za to až desať rokov vo väzení. Americké ministerstvo spravodlivosti požiadalo súd, aby ruskú občianku ponechal vo väzbe, pretože existuje vysoké riziko, že sa pokúsi ujsť, a že o pomoc s útekom požiada osoby z ruskej vlády. Zástupcovia ruského veľvyslanectva sa s Butinovou majú vo väzení stretnúť už dnes.

Podľa dokumentov predložených súdu pracovala Ruska s dvomi nemenovanými občanmi USA a jedným ruským činiteľom, s ktorými sa pokúšala ovplyvniť americkú politiku a infiltrovať organizácie obhajujúce právo na strelné zbrane. Rusom je údajne blízky Putinov spolupracovník, námestník guvernérky ruskej centrálnej banky Alexander Toršin. Okrem toho sa Butinová podľa vyšetrovateľov vo Washingtone stretla aj s agentom ruskej tajnej služby.

Jedným z Američanov, s ktorými mala Butinová udržiavať kontakt, je podľa amerických médií podnikateľ z Južnej Dakoty Paul Erickson pomáhajúci Ruske v roku 2015 organizovať prednáškové turné po amerických školách. Agentúra AP napísala, že päťdesiatšesťročný Erickson s Butinovou udržiaval osobné styky a dokonca s ňou žil. Vyšetrovatelia majú vraj podozrenie, že Ruska k prenikaniu do amerických politických štruktúr používala i sex.

Denník The New York Times minulý rok napísal, že Erickson v roku 2016 ponúkol istému poradcovi Donalda Trumpa sprostredkovanie stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Podľa agentúry AP Erickson toto tvrdenie poprel. V súdnych spisoch Butinovej sa meno Ericksona neobjavuje. Hovorí sa iba o „americkej osobe číslo jedna“.

Televízia NBC oznámila, že k vyšetrovaniu kauzy Butinovej ministerstvo spravodlivosti pozvalo prokurátorku Deborah Curtisovú, ktorá je podľa televízie jednou z hlavných amerických odborníčok v oblasti kontrašpionáže. Žaloba proti Butinovej sa v skutočnosti nezmieňuje o obvinení z vyzvedačstva.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Vladimir Putin #Donald Trump #Maria Butinová