Babiš: Prílišná regulácia v únii umŕtvuje biznis

Európska únia potrebuje zmenu a právomoci sa musia vrátiť do národných metropol. V rozhovore, ktorý dnes zverejnil denník Financial Times, to vyhlásil český premiér Andrej Babiš. Odmietol, že by v Českej republike, Maďarsku alebo Poľsku bola ohrozená demokracia, a potvrdil odpor svojej vlády proti prerozdeľovanie migrantov.

19.07.2018 11:28
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš (na archívnej snímke) poskytol rozhovor americkému denníku Financial Times.
debata (6)

„Nemôžeme prijať všetkých migrantov planéty. Pokiaľ budú prisťahovalecké centrá vnútri Európy, kto bude rozhodovať, kam títo ľudia pôjdu? Kto im dá azyl?“ povedal Babiš v interview. Európska únia by sa skôr mala zamerať na zabezpečenie svojich hraníc a poskytnúť pomoc krajinám, ktoré utečenci opúšťajú, dodal.

Podľa českého premiéra je potrebné podpísať s krajinami, ako je Líbya a Tunisko, zmluvu obdobnú dohode EÚ s Tureckom. Je tiež potrebné pomôcť ľuďom priamo v ich krajinách, napríklad v Sýrii, v Nigérii alebo inde. „To je cesta, ako tento problém vyriešiť,“ konštatoval Babiš.

Premiér odmietol tvrdenie, že v Česku, Maďarsku alebo Poľsku je ohrozená demokracia. „Ľudia volia slobodne, a ak nie sú spokojní s maďarskými alebo poľskými politikmi, vymenia ich,“ povedal.

Denník pripomína, že Babiš sa dostal do problémov pre svoje podnikateľské aktivity a bol obvinený v súvislosti s vyšetrovaním dotácií Európskej únie. Previnenie opakovane odmieta. „V novinách som čítal, že som dosť bohatý. Nikto ma nemôže skorumpovať. Sú to kecy, proste lži,“ povedal.

Babiš sa v rozhovore označil za „rozhodne proeurópskeho politika“ a zdôraznil, že sa stavia proti snahám českej opozície vyvolať referendum o členstve krajiny v EÚ. Únia však podľa neho potrebuje zmenu a právomoci sa musia vrátiť do národných metropol. „Kľúčovou zásadou musí byť, že EÚ toho bude robiť menej, ale účinnejšie. Už žiadne nezmyselné nariadenia. Legislatíva musí byť múdrejšia a lepšia. Prílišné regulácie umŕtvujú inovácie a biznis,“ vyhlásil český premiér.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Andrej Babiš #migrácia