Facebook má dôkazy o zasahovaní do volieb, vyhlásil Zuckerberg

Spoločnosť Facebook má "úplne jasné" dôkazy o tom, že Rusko sa pokúšalo zasahovať do amerických prezidentských volieb. Pre americký technologický server Recode to v stredu vyhlásil šéf spoločnosti Mark Zuckerberg. Facebook ruské zásahy objavil už v polovici roku 2015 a informoval americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

19.07.2018 13:49
Mark Zuckerberg Foto: ,
Mark Zuckerberg, šéf spoločnosti Facebook.
debata (44)

Podľa Zuckerberga pred voľbami útoky vykonávala ruská hackerská skupina, napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU. Útočníci vraj pritom využívali „tradičné“ metódy a snažili sa ovládnuť účty užívateľov facebooku. V roku 2016 sa rovnakou cestou ruskí hackeri snažili preniknúť na servery amerických demokratov i republikánov. Obe politické strany o tom Zuckerbergova firma informovala.

FBI dospela ďalej

Svoje zistenia spoločnosť Facebook odovzdala FBI, ktorá „už dospela oveľa ďalej, pokiaľ ide o celkový obraz“. Potvrdzujú to podľa Zuckerberga udalosti z minulého týždňa, keď FBI obvinila 12 agentov GRU zo zodpovednosti za zasahovanie do volieb. „To je vec, ktorú sme zistili,“ povedal americký podnikateľ.

Facebook podľa neho vyvinul celý súbor nástrojov, s ktorých pomocou je možné bezpečnostné hrozby zisťovať a zvládať. Zuckerberg v tejto súvislosti poukázal na ruskú agentúru pre výskum internetu, považovanú za pôvodcu masívnych dezinformačných kampaní. „Ide o koordinované informačné operácie s cieľom šíriť dezinformácie prostredníctvom siete falošných účtov,“ konštatoval.

Firma Facebook sa nezameriava len na volebné procesy v USA, ale po celom svete – v Mexiku, v Brazílii, v Indii aj v krajinách Európskej únie. „Svoju zodpovednosť berieme veľmi vážne,“ povedal Zuckerberg.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mark Zuckerberg #ruská vojenská rozviedka #zasahovanie do volieb