Španielsky súd zrušil európske zatykače na katalánskych politikov vrátane Puigdemonta

Sudca španielskeho najvyššieho súdu Pablo Llarena zrušil európske zatykače vydané na šesticu katalánskych separatistických lídrov vrátane Carlesa Puigdemonta. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

19.07.2018 14:38 , aktualizované: 23:39
Puigdemont Foto:
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (4)

K takémuto rozhodnutiu Llarena dospel po tom, ako nemecký súd minulý týždeň súhlasil s vydaním bývalého predsedu katalánskej vlády Puigdemonta do Španielska pre podozrenia z trestného činu sprenevery, nie však v súvislosti so vzburou.

Za vzburu hrozí v Španielsku väzenie až do 30 rokov, zatiaľ čo sprenevera sa trestá maximálne 12 ročným odňatím slobody, spresnila agentúra AP.

Sudca Llarena v štvrtkovom verdikte uviedol, že vrchný súd nemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko nebral v rozsudku ohľad na skutky, ktoré mohli narušiť španielsky ústavný poriadok a vychádzal z „chybnej pozície“.

Puigdemont sa vráti do Belgicka

Okrem zrušenia európskeho zatykača voči Puigdemontovi zrušil Llarena i zatykače vydané na päticu ďalších katalánskych separatistických politikov zdržujúcich sa v zahraničí – Antoniho Comína, Meritxell Serretovú, Lluísa Puiga, Claru Ponsatíovú a Martu Rovirovú.

Puigdemont sa na budúci týždeň vráti do Belgicka. Podľa belgickej televízie RTBF o tom vo štvrtok večer informoval jeho advokát Paul Bekaert.

Po tom, ako Španielsko vlani na jeseň vydalo na Puigdemonta zatykač, katalánsky premiér pred vyšetrovaním ušiel do Belgicka. Zadržaný bol 25. marca v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, keď sa autom vracal z návštevy Škandinávie do Belgicka. Neskôr po zaplatení kaucie bol z väzenia prepustený.

Obvinenia zo vzbury

Puigdemonta sa momentálne zdržiava v Berlíne.

Španielsko vydalo európsky zatýkací rozkaz na Puigdemonta a žiadosť o jeho vydanie pre obvinenia zo vzbury a sprenevery štátnych financií. Obvinenia súvisia s vlaňajším októbrovým referendom o nezávislosti Katalánska od Španielska. Separatistami kontrolovaný regionálny parlament po referende jednostranne vyhlásil nezávislosť. Vláda v Madride toto referendum odmietla s tým, že ústava hovorí o nedeliteľnosti krajiny.

Puigdemont a niekoľkí ďalší členovia vtedajšej katalánskej vlády následne ušli zo Španielska, aby sa vyhli zatknutiu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #Carles Puigdemont