Referendum v Donbase? Putin o ňom hovoril s Trumpom

Ruský prezident Vladimir Putin pri pondelňajšej schôdzke v Helsinkách svojmu americkému náprotivku Donaldovi Trumpovi navrhol usporiadať referendum v separatistami ovládaných oblastiach Donbasu, ktoré by pomohlo vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené s Putinovým vystúpením pred ruskými veľvyslancami za zatvorenými dverami. Informáciu neskôr potvrdil ruský veľvyslanec vo Washingtone.

20.07.2018 06:50 , aktualizované: 19:51
debata (99)

Trump na twitteri označil schôdzku s Putinom za „veľký úspech“ a bez ďalších podrobností sa zmienil o tom, že rokovali okrem iného o Ukrajine. Podrobnosti ohľadne toho, o čom obaja prezidenti hovorili, zostávajú skromné. Putin podľa agentúry Bloomberg vykreslil svoj návrh ohľadom referenda pod medzinárodným dohľadom na východe Ukrajiny ako dôkaz snahy vyriešiť štyri roky trvajúci konflikt.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov na medzinárodnej konferencii v Moskve informáciu o referende potvrdil. Povedal, že táto otázka bola na summite prejednávaná a že Putin predložil Trumpovi „konkrétne návrhy“, ako ukrajinský konflikt ukončiť. Antonov bol členom delegácie, ktorá v pondelok v Helsinkách s ruskými partnermi rokovala. Na dvojhodinovom dôvernom stretnutí Putina s Trumpom sa však rovnako ako žiadny z členov ruskej či americkej delegácie nezúčastnil.

Trumpova vláda návrh nepodporuje

Administratíva Trumpa „neuvažuje o podpore“ výzvy ruského lídra Putina na zorganizovanie referenda na východe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok Biely dom. Stanovisko prišlo po správach, že Trump a Putin diskutovali počas stretnutia vo Fínsku o tejto téme. Konkrétne návrhy padli v rámci hľadania riešenia konfliktu na Ukrajine.

Biely dom však v piatok uviedol, že dohoda o prímerí z Minsku z roku 2015 nezahŕňa možnosť referenda a ľudové hlasovanie v časti Ukrajiny, ktorá nie je pod kontrolou vlády, by nemalo žiadnu legitimitu.

Oficiálne miesta v Kyjeve zatiaľ k informáciám o možnom referende mlčia. Len bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, predseda strany Ľudový front podporujúci vládu, takúto možnosť odmietol.

„Ukrajina neprijme žiadny tajný plán ohľadom Donbasu, ktorý predložila ruská strana na summite v Helsinkách,“ citovala ukrajinského politika agentúra Unian. „Návrhy Putina sú vždy podfuk, radíme všetkým partnerom, aby nepodliehali ilúziám,“ odkázal Jaceňuk do Washingtonu.

Putinove návrhy znepokoja ukrajinských predstaviteľov tým skôr, že Trump minulý týždeň ponechal otvorenú možnosť uznať ruskú anexiu Krymu, po ktorej nasledovalo povstanie separatistov v Donbase, poznamenal Bloomberg. Kyjev ponúkol oblastiam ovládaných separatistami autonómiu pod svojou vládou a podporuje myšlienku rozmiestniť tu medzinárodné mierové sily.

V Donbase separatisti v máji 2014 usporiadali referendum o vyhlásení nezávislosti, ktoré USA a EÚ odmietli a Kyjev označil za frašku. Rusko uviedlo, že rešpektuje hlasovanie, podľa ktorého 96 percent voličov podporilo odtrhnutie od Ukrajiny. Vlani Putin rozhneval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka rozhodnutím uznávať dokumenty a doklady vydané separatistami.

Igor Plotnickij, jeden z vodcov separatistov v Donbase, tvrdí, že keby sa na východe Ukrajiny konalo referendum, dopadlo by rovnako ako na Kryme, ktorý hlasoval za pripojenie k Rusku. Podľa zdroja agentúry Interfax však návrh na toto referendum, prejednávaný na summite v Helsinkách, s „krymským scenárom“ nepočíta.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Donbas #Donald Trump