'Boľševik' Netanjahu: V Izraeli rozhoduje väčšina

Izraelský parlament schválil vo štvrtok kontroverzný zákon, ktorý definuje Izrael ako "štát židovského národa". Za novelu hlasovalo v 120-člennom parlamente 62 poslancov. Opačný názor malo 55 prítomných a dvaja poslanci sa zdržali.

20.07.2018 10:00
Izrael, oslava, Damašská brána Foto: ,
Skupina Izraelčanov oslavuje schválenie novely zákona definujúcej Izrael ako "štát židovského národa" pred Damašskou bránou, vstupom do Starého mesta v Jeruzaleme.
debata (12)

Premenené na drobné to okrem iného znamená zníženie finančného toku určeného pre palestínsku samosprávu o stovky miliónov dolárov. Sú to palestínske peniaze. Izrael totiž mesačne získava v mene orgánov palestínskej samosprávy na jej potreby z daní a rôznych povinných poplatkov asi 100 miliónov dolárov. Ide o jeden z hlavných rozpočtových príjmov Palestínčanov, ktorí ním kryjú nielen mzdy samosprávneho aparátu, výdavky na infraštruktúru, ale napríklad aj výplaty obetiam izraelskej okupácie.

Podľa Palestínčanov sa to týka viac ako 35-tisíc rodín. Izrael a USA však už dlho tlačia na Ramalláh, aby prestal „vyplácať rodiny teroristov“. Poslanci, ako pripomína portál Israland, vlastne vo štvrtok rozhodli o tom, že Tel Aviv upúšťa od doterajšej praxe a „skončil účasť Izraela na financovaní palestínskeho teroru“.

„Celkove však ide o viac ako milióny dolárov. Novela zákona totiž diskriminuje pätinu z takmer deviatich miliónov obyvateľov Izraela, čo iba dokazuje skutočnú rasistickú tvár tohto štátu. Rasizmus sa, žiaľ, prehlbuje nielen v izraelskej politike, ale aj v spoločnosti,“ reagoval pre Pravdu na kontroverzný krok Tel Avivu vysokopostavený palestínsky diplomatický zdroj. V tejto súvislosti pripomenul, že „je načase, aby aj Európska únia hodnotila Izrael podľa jeho skutkov voči arabskej menšine“.

O čosi miernejšie, ale obsahovo rovnako aj hovorca palestínskej vlády Jusuf al Mahmúd reagoval na rozhodnutie definovať Izrael ako „štát židovského národa“ a Židov ako národ, ktorý ako „jediný má právo na národné sebaurčenie v rámci svojich hraníc“.

„Rozhodnutie izraelských úradníkov prijať takýto rasistický zákon je v ostrom rozpore s hodnotami, ako je sloboda, demokracia a ľudskosť,“ cituje hovorcu palestínskeho kabinetu agentúra WAFA. Podľa Mahmúda ide o „vedenie vojny proti synom (palestínskeho – pozn. red.) ľudu a krajiny v rámci nového pokusu zaútočiť proti existencii národa s cieľom zničiť jeho posvätné dedičstvo“.

Možno očakávať, že nielen izraelskí Arabi budú prejavovať otvorený odpor k najnovšej novele. Rovnako ako doteraz k mnohým podobným už existujúcim zákonným normám platným v Izraeli. Budú napríklad proti tomu, že arabčina podľa kontroverznej novely už nie je jedným z dvoch oficiálnych jazykov, ale jazykom so „špeciálnym štatútom“. A svetom odsudzované protizákonne budované židovské osady na palestínskych okupovaných územiach sú od štvrtka „národným záujmom“, rovnako ako Jeruzalem, ktorý Izrael považuje ako celok za hlavné mesto židovského štátu. Teda vrátane jeho východnej arabskej časti.

Schválená novela, podľa väčšiny pozorovateľov, prileje ešte viac oleja do ohňa nespokojnosti izraelských Arabov, ktorí sa aj tak dnes cítia druhoradými občanmi hlavne v prípade možnosti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

„Izrael svojím najnovším krokom potvrdil, že nás považuje za občanov druhej kategórie, že nás vlastne v Izraeli nechce,“ reagoval na jednej zo sociálnych sietí aj poslanec Knesetu Ahman Úda. Jeho parlamentný kolega Ahmad Tíbí v priamom prenose pri odchode zo sály vmietol do tváre premiéra Benjamina Netanjahua: „Presadili ste zákon apartheidu, rasistický zákon. Prečo sa bojíte arabčiny?“

Bibi, ako v Izraeli a nielen tam familiárne volajú izraelského šéfa kabinetu, prešiel do „protiútoku“, keď vykríkol: „Ako sa opovažujete takto hovoriť o jedinej demokracii na Blízkom východe?“ Tým však ešte viac pobúril kritikov súčasného vedenia židovského štátu. O nič pokojnejšie nevyznelo ani Netanjahuove tvrdenie ešte z minulého týždňa. Podľa neho „v Izraeli budeme aj naďalej dodržiavať ľudské práva“. Nezabudol však pritom dodať, že "aj väčšina má svoje práva a väčšina rozhoduje“.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu