Salvini bránil anexiu Krymu: 90 percent ľudí hlasovalo za návrat do Ruskej federácie

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini v piatok vyhlásil, že nemá problém s ruskou anexiou Krymu. Ide o popretie oficiálnej politiky EÚ a USA, uvádza agentúra DPA.

20.07.2018 13:35
Matteo Salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (110)

V roku 2014 došlo k okupácii a anexii dovtedy ukrajinského Krymu po referende, ktoré Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila ako nelegitímne. Viedlo to k vylúčeniu Ruska zo skupiny G8 a uvaleniu sankcií zo strany EÚ a USA.

V rozhovore pre denník Washington Post dostal Salvini otázku, či sa domnieva, že „Rusko malo právo anektovať Krym“. „Bolo referendum,“ reagoval. Novinár to označil za „falošné referendum“ a Salvini uviedol: „(To je váš) uhol pohľadu… a 90 percent ľudí hlasovalo za návrat Krymu do Ruskej federácie“.

Salvini, ktorý je lídrom krajne pravicovej strany Liga, sa tak vyjadril po svojej nedávnej návšteve v Moskve, kde opäť vyzval na zrušenie sankcií EÚ voči Rusku a chválil ruského prezidenta Vladimira Putina.

V januári vyjadrila podobné názory na Krym aj Marine Le Penová, ďalšia európska krajne pravicová politička obdivujúca Putina. „Uskutočnilo sa referendum. Obyvatelia Krymu sa chceli spojiť s Ruskom,“ uviedla šéfka francúzskeho Národného združenia (RN), bývalého Národného frontu (FN).

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rusko #Krym #Matteo Salvini