Špinavá provokácia, znie z Kremľa na margo diplomatickej prestrelky s Aténami

Rusko podalo "rozhodný protest" proti údajným protiruským vyjadreniam gréckych politikov v súvislosti s vyhostením dvoch ruských diplomatov z Grécka. Oznámila to dnes agentúra TASS. Diplomatickú nótu v Moskve prevzal grécky veľvyslanec.

20.07.2018 15:29
Grécko, Rusko, Atény Foto: ,
Grécki policajti a vojaci stoja pri zástavách Ruska, Grécka a Európskej únie na aténskom letisku pred príletom Vladimira Putina. Fotografia je z mája 2016.
debata (64)

Grécko minulý týždeň rozhodlo o vyhostení dvoch Rusov a ďalším dvom zakázalo vstup do krajiny. Dôvodom boli údajne ich snahy šíriť ruský vplyv v Grécku a ohrozovať grécku národnú bezpečnosť.

Podľa gréckeho denníka Kathimerini vinia Atény ruských diplomatov zo snáh rozšíriť ruský vplyv v Grécku, z podplácania gréckych činiteľov a z podkopávania dohody o novom názve bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko, ktorú krajiny nedávno uzavreli. Dohoda medzi Aténami a Skopje by mohla uľahčiť Macedónsku vstup do NATO.

Lavrov do Atén nepríde

Zo správy TASS nie je zrejmé, proti akým výrokom Moskva protestuje. Grécke ministerstvo zahraničia nedávno obvinilo ruskú diplomaciu z neúcty voči Grécku a z „nepochopenia reálií dnešného sveta“. Vyzvalo Moskvu, aby zastavila zasahovanie do gréckych záležitostí a skoncovala s „neustálou neúctou“ voči Grécku.

Moskva v reakcii na vyhostenie svojich diplomatických stykov označila grécko-ruské vzťahy za chladné a zrušila plánovanú návštevu ministra zahraničia Sergeja Lavrova v Aténach. Podľa ruského veľvyslanca Andreja Maslova „v terajšej situácii stratila návšteva na aktuálnosti“. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová označila vyhostenie diplomatov za „špinavú provokáciu“.

Je za tým niekto zvonku, verí Moskva

Stály ruský predstaviteľ pri Európskej únii Vladimir Čižov v televízii Rossija 24 vyhlásil, že za diplomatickým konfliktom medzi oboma krajinami je „tlak na Grécko zo zahraničia“.

Vyhostenie diplomatov podľa neho odporuje logike a zdravému rozumu.

„Je to celkom hrubá provokácia. Natoľko hrubá, že je pochybné predpokladať, že by jej autormi boli výhradne Gréci,“ citovala Čižov& agentúra TASS. Zmluvu o novom názve Macedónska ruský diplomat označil za „právne pochybnú“. Aj ona je podľa Čižova výsledkom „impulzu zvonku“.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #Macedónsko