V Lübecku útočil Nemec iránskeho pôvodu

Deväť ľudí utrpelo v piatok zranenia, keď ich v linkovom autobuse v severonemeckom meste Lübeck napadol zatiaľ neznámy útočník.

20.07.2018 15:43 , aktualizované: 22:10
Nemecko Lübeck autobus nôž útok Foto: ,
Deväť ľudí utrpelo zranenia, keď ich v linkovom autobuse v severonemeckom meste Lübeck pobodal nožom muž iránskeho pôvodu.
debata (78)

Šesť osôb utrpelo bodné zranenia nožom, zranenia zvyšných troch boli spôsobené inak, povedal podľa agentúry DPA minister vnútra spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Hans-Joachim Grote.

Krajinská polícia predtým oznámila, že predpokladaný útočník bol zadržaný. Na Twitteri neskôr uviedla, že ide o 34-ročného nemeckého občana s bydliskom v Lübecku. V súčasnosti nie sú k dispozícii informácie o jeho politickej radikalizácii ani o tom, že by mal jeho čin teroristické pozadie.

Muž odmieta od svojho zadržania hovoriť s vyšetrovateľmi. Informovala o tom na večernej tlačovej konferencii hovorkyňa prokuratúry v Lübecku Ulla Hingstová.

Podľa nej sa prokuratúra chystá 34-ročného muža obžalovať z útoku, vážneho ublíženia na zdraví a úmyselného podpaľačstva. Muž sa narodil v Iráne, má nemecké občianstvo a žije v Lübecku. Pred súd by sa mal postaviť v sobotu, citovala Hingstovú agentúra DPA.

Grote už skôr pre denník Bild povedal, že muž pochádza z Iránu. Ďalej uviedol, že k útoku došlo okolo 13.47 h v plne obsadenom autobuse linky 30 vo štvrti Kücknitz, ktorý smeroval do mestskej časti Travemünde, kde sa v piatok začali slávnosti Travemünder Woche (Travemündský týždeň).

Predpokladaný páchateľ stál v strede kĺbového autobusu, ktorého vodič si v spätnom zrkadle všimol, že kladie na zem ruksak. Vozidlo preto zastavil a išiel za ním, muž ho však udrel päsťou do tváre a následne začal bodať cestujúcich. Vodič a ďalšie dve osoby utrpeli iné ako bodné zranenia, spresnil minister.

Podľa vrchnej prokurátorky Ully Hingstovej útočníka premohli ďalší cestujúci. Polícia ho potom zadržala a odviedla na výsluch.

Polícia potvrdila medializované informácie, že útočník zanechal v autobuse ruksak, z ktorého sa dymilo. Privolaní experti zistili, že sa v ňom nachádza horľavina, nie výbušnina.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #útok nožom