Orbán ukončil návštevu Izraela, s Palestínčanmi sa nestretol

Maďarský premiér Viktor Orbán ukončil v piatok svoj trojdňový pobyt v Izraeli návštevou Múru nárekov, najposvätnejšieho židovského miesta v Izraelom anektovanej východnej časti Jeruzalema.

20.07.2018 16:23
Izrael, Orban, Múr nárekov Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán sa dotýka Múru nárekov, najsvätejšieho miesta, kde sa Židia môžu modliť v starom meste Jeruzalema.
debata (9)

Orbán je obviňovaný z podnecovania protižidovských nálad vo svojej krajine. „Najextrémnejší nacionalistický líder v Európe navštívil národný štát židovského ľudu,“ uviedol vo svojej analýze ľavicovo orientovaný izraelský denník Haarec, narážajúc na sporný zákon prijatý Knesetom vo štvrtok.

Orbánov izraelský náprotivok Benjamin Netanjahu, ktorý tento zákon podporoval, na margo Orbánovej návštevy vyhlásil: „Počul som vás hovoriť ako skutočného priateľa Izraela o potrebe bojovať proti antisemitizmu,“ pričom poznamenal, že Maďarsko vynaložilo na obnovu synagóg milióny dolárov. „Premiéra môžem uistiť, že Maďarsko uplatňuje politiku nulovej tolerancie antisemitizmu,“ uviedol Orbán.

Maďarský predseda vlády v rozpore s protokolom lídrov EÚ, ktorí zvyčajne počas svojej návštevy židovského štátu zavítajú aj na stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom do Ramalláhu v okupovanom Predjordánsku, tak neurobil, všíma si spravodajská stanica France 24.

Maďarsko sa zdržalo hlasovania, keď Valné zhromaždenie OSN vlani v decembri na svojom mimoriadnom zasadnutí prijalo pomerom hlasov 128:9 návrh rezolúcie, v ktorom vyzvalo Spojené štáty, aby stiahli svoje rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Taktiež sa pridalo k Česku a Rumunsku v zablokovaní stanoviska EÚ kritizujúceho rozhodnutie Washingtonu presunúť americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. „Viac ráz ste sa zastali Izraela na medzinárodných fórach, čo hlboko oceňujeme a považujeme za dôležité,“ uviedol Netanjahu počas návštevy Orbána v Izraeli.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Viktor Orbán #jeruzalem