Putinovi sa zvýšenie dôchodkového veku nepáči, naznačuje však jeho nevyhnutnosť

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes pri návšteve Kaliningradu prvýkrát verejne vyjadril k návrhu dôchodkovej reformy, ktorý počíta s neskorším odchodom do dôchodku.

20.07.2018 17:00
Rusko Moskva Putin Trump summit hodnotenie Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (28)

Novinárom povedal, že sa mu zvýšenie dôchodkového veku nepáči, rovnako ako väčšine ruských občanov aj vláde. Konečné rozhodnutie o reforme podľa neho ešte nepadlo.

Citlivý problém dôchodkového zabezpečenia prerokúva v súčasnosti ruský parlament, ktorý vo štvrtok schválil v prvom čítaní vládny návrh. Počíta s posunutím hranice dôchodkového veku o päť rokov u mužov a o osem u žien, v oboch prípadoch na 65 rokov. Systém dôchodkového zabezpečenia sa v Rusku dlhé desaťročia nemenil.

Putin pred rokmi uistil verejnosť, že za jeho vlády sa dôchodkový vek nezvýši. K vládnemu návrhu sa do dnešného dňa odmietal vysloviť s tým, že vec je problémom vlády a parlamentu. Vláda reformu spája so skokovým zvýšením penzií pre väčšinu obyvateľov.

Prezident dnes naznačil, že reforma penzií je nevyhnutná. Na päť dôchodcov podľa neho v Rusku pripadá šesť ľudí v aktívnom veku. „Ak sa tento pomer zmení, dôchodkový systém sa zrúti,“ citovala prezidenta agentúra RIA Novosti.

Konečné rozhodnutie ešte nebolo prijaté, povedal ďalej prezident. Sľúbil, že všetky názory na dôchodkový vek posúdi, „s výnimkou návrhov ľudí, ktorí si chcú robiť reklamu“. Priemerný dôchodok v Rusku tento rok činí 14 100 rubľov (asi 192 eur), značná časť dôchodcov má však penziu nižšiu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #dôchodkový vek