Dvaja mladí Briti chystali masovú vraždu na svojej škole. Dostali dlhoročné tresty

Na desať a 12 rokov väzenia odsúdili v Británii dvoch 15-ročných chlapcov, ktorí plánovali podniknúť útok na svoju školu v anglickom grófstve Severný Yorkshire, pričom mali v úmysle použiť výbušniny a strelné zbrane.

20.07.2018 22:56
debata (5)

Tresty si budú odpykávať v nápravnom zariadení pre mladistvých.

Thomas Wyllie a Alex Bolland sa v prípravách na útok inšpirovali masovou vraždou, ktorú na strednej škole v Columbine v americkom štáte Colorado spáchali v roku 1999 Dylan Klebold a Eric Harris. Tento útok si vyžiadal 13 obetí na životoch a 24 zranených. Zahynuli pri ňom aj obaja páchatelia, ktorí spáchali samovraždu.

Obžaloba na súde v meste Leeds uviedla, že Willie a Bolland plánovali uskutočniť na škole v meste Northallerton vlastnú verziu masovej vraždy v Columbine a k svojej „úlohe“ pristupovali s mimoriadnou dôkladnosťou, keď už mali vytvorený aj zoznam spolužiakov, ktorí ich šikanovali, ako aj učiteľov, ktorých sa mali stať terčom ich streľby.

Obaja mladíci na to, čo zamýšľali, upozorňovali na sociálnych sieťach svojich priateľov, ktorých ubezpečovali, že „nikto nevinný pri útoku“ nezomrie.

V denníku Willieho, ktorý bol označený za vodcu dvojice, sa vlani pri prehliadke v dome jeho rodičov našiel zoznam potrieb, ktoré chceli tínedžeri pri svojom útoku použiť. Nechýbal na ňom napalm, rúrkové bomby a strelné zbrane.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia