Izrael evakuoval z Golánských výšin Biele prilby

Izrael evakuoval sýrskych aktivistov spolu s ich rodinnými príslušníkmi z bojovej zóny v pohraničnej oblasti Golanských výšin na juhu Sýrie a previezol ich do krajiny susediacej s Izraelom. Uviedla to v nedeľu izraelská armáda. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

22.07.2018 09:32
debata (59)

Izraelské médiá uviedli, že v noci na nedeľu armáda evakuovala zhruba 800 členov sýrskej mimovládnej organizácie Biele prilby a ich rodinných príslušníkov do Jordánska, odkiaľ budú v priebehu nasledujúcich troch mesiacov prevezení do Británie, Nemecka a Kanady.

Ide o prvú intervenciu Izraela tohto druhu v sýrskej občianskej vojne. Armáda vo vyhlásení uviedla, že „výnimočné humanitárne gesto“ bolo zrealizované na základe nariadenia vlády a požiadavky zo strany Spojených štátov a ich európskych spojencov.

Izraelské ozbrojené sily tiež uviedli, že operácia bola vykonaná v dôsledku „bezprostredného ohrozenia životov (Sýrčanov)“. Armáda dodala, že evakuácia neznamená zmenu v politike nezasahovania do sýrskej občianskej vojny, ktorú presadzuje Izrael.

Biele prilby vznikli v roku 2013 z iniciatívy dobrovoľníkov, ktorí zasahovali spontánne vo svojich mestách a dedinách, aby riešili akútne humanitárne problémy súvisiace s ozbrojeným konfliktom.

Pôsobili takmer výhradne v oblastiach ovládaných sýrskou opozíciou a boli bez finančnej podpory od štátu naopak, často sa stávali terčom útokov vládnych síl.

Utečenci sa vracajú z Libanonu

Stovky sýrskych utečencov sa po úspešnom ťažení sýrskych vládnych jednotiek majú začiatkom budúceho týždňa vrátiť do svojich domovov zo susedného Libanonu.

Podľa predstaviteľov libanonského rezortu bezpečnosti sa sýrski utečenci dobrovoľne chystajú na cestu domov. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) takisto uviedol, že na Sýrčanov nie je vyvíjaný žiaden nátlak.

Väčšina sýrskych utečencov počas uplynulých rokov žila v táboroch v Arsale na severovýchode Libanonu. Podľa libanonskej tlačovej agentúry NNA už podalo žiadosť o návrat do vlasti približne 3-tisíc Sýrčanov z Arsalu. Žiadosti musí odobriť libanonský rezort bezpečnosti. Arsal bol istý čas pod kontrolou radikálnych skupín vrátane teroristických milícií Islamského štátu (IS).

Už koncom júna sa z Arsalu do Sýrie vrátila prvá skupina zhruba 370 sýrskych utečencov. Libanon podľa údajov OSN prijal takmer milión Sýrčanov. Vzhľadom na svoj počet obyvateľov tak Libanon ako krajina ubytoval najviac utečencov na svete. Libanonská vláda chce, aby sa čo najrýchlejšie vrátili späť do Sýrie.

Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 ušlo do susedných krajín podľa štatistík OSN viac než päť miliónov Sýrčanov. UNHCR v piatok informoval, že podľa jeho odhadov sa od začiatku tohto roka do vlasti vrátilo 13-tisíc Sýrčanov.

Jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada získali v uplynulých mesiacoch späť pod svoju kontrolu významné územia. Len pred niekoľkými dňami sa vzdali vzbúrenci na juhu krajiny. Rozsiahle oblasti Sýrie sú však v dôsledku viac než sedem rokov trvajúcej občianskej vojny značne zdevastované. Sýrskej vláde chýbajú prostriedky na obnovu, píše DPA.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Jordánsko #evakuácia #vojna v Sýrii #Biele prilby