Raab: Británia sa musí pripraviť aj na tvrdý brexit

Británia sa musí pripraviť aj na možnosť, že rokovania o novej obchodnej dohode s Európskou úniou (EÚ) skončia neúspechom a krajina opustí Úniu bez dohody, uviedol nový britský minister pre brexit Dominic Raab.

22.07.2018 15:16
debata (1)

„Každá zodpovedná vláda musí zabezpečiť, aby sme mali pripravený plán pre prípad, že sa nedosiahne dohoda,“ povedal pre BBC Raab, ktorý sa stal ministrom pre brexit 9. júla po rezignácii Davida Davisa. „Chceme najlepšiu možnú dohodu.“

Briti sa podľa neho nemusia obávať prípadného tvrdého brexitu, teda odchodu Británie z EÚ bez dohody. Raab počíta s tým, že obe strany sa nakoniec dohodnú, ale ak by sa to nestalo, už prebiehajú plány na zabezpečenie, aby Británia bola v každom aspekte pripravená aj na túto možnosť.

Raab predtým v rozhovore pre Sunday Telegraph vyhlásil, že Británia môže odmietnuť zaplatiť Únii svoje záväzky vyčíslené na 39 miliárd GBP (43,60 miliardy eur), ak sa jej nepodarí uzavrieť dohodu s EÚ.

Brexit rozdeľuje Britániu rovnako ako konzervatívnu stranu premiérky Theresy Mayovej, ktorej jedna časť chce jasný rozchod s Úniou a druhá zachovanie blízkych väzieb. Prieskum zverejnený v sobotu 21. júla ukázal, že počet voličov, ktorí odmietajú Mayovej návrh brexitu (43 %), je výrazne vyšší než tých, ktorí ho podporujú (12 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Dominic Raab