Desaťtisíce ľudí protestovali v Mníchove proti politike strachu

Niekoľko desiatok tisíc ľudí sa zišlo v nedeľu na demonštrácii v Mníchove, aby vyjadrili odpor voči rastúcemu vplyvu pravice v nemeckej spoločnosti a politike.

22.07.2018 20:30
Nemecko Mníchov protest Foto: ,
Protest v nemeckom Mníchove sa niesol pod heslom Zjednotení proti politike strachu.
debata (34)

Zhromaždenie pod heslom „#naštvaní – Spoločne proti politike strachu!“ zvolalo približne 130 organizácií vrátane odborov, ale aj cirkevných a kultúrnych spolkov, informovala agentúra DPA. Namierené bolo predovšetkým proti utečeneckej politike Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), ktorá je súčasťou spolkovej vlády v koalícii so sesterskou Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU) a Sociálnodemokra­tickou stranou Nemecka (SPD).

Usporiadatelia obviňujú z „nezodpovednej politiky rozkolu“ konkrétne predsedu CSU a spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera, predsedu bavorskej krajinskej vlády Markusa Södera a predsedu poslaneckého klubu CSU v Spolkovom sneme Alexandra Dobrindta. Samotná CSU zareagovala na výzvy svojich odporcov kampaňou za „politickú slušnosť“.

Podľa odhadu polície nedeľňajšie podujatie v Mníchove do popoludňajších hodín prilákalo vyše 20.000 ľudí, ďalší však ešte len prichádzali, a to i napriek daždivému počasiu. Organizátori neskôr informovali až o 50-tisícovej účasti. Priebeh demonštrácie polícia zhodnotila ako „veľmi pokojný“.

Nedávny spor medzi CSU a CDU, súvisiaci s migráciou a azylovou politikou Nemecka, ohrozoval budúce fungovanie celej nemeckej vládnej koalície. Minister vnútra Seehofer bol, pokiaľ by nedošlo k schváleniu jeho požiadaviek, pripravený položiť koaličnú vládu únie CSU/CDU a SPD. Strany sa napokon dohodli s tým, že migrantov by mali zastavovať na hraniciach a posielať nazad do tých krajín Európskej únie, v ktorých sa zaregistrovali.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #CSU #migračná politika