Ozbrojenec postrelil v Toronte 14 ľudí, dvaja mŕtvi

Pri streľbe v kanadskom Toronte zahynula v nedeľu večer mladá žena a 13 ďalších osôb utrpelo zranenia. Druhá osoba podľahla streľbe v pondelok.

23.07.2018 06:22 , aktualizované: 14:39
Toronto, kanada, streľba Foto: ,
Polícia na mieste streľby v kanadskom Toronte.
debata (58)

Hovorkyňa špeciálnej vyšetrovacej jednotky Monica Hudonová uviedla, že po útoku vo štvrti Greektown ostali mŕtvi traja ľudia vrátane ozbrojenca. O druhej obeti nie sú zatiaľ známe podrobnosti. Jedna mladá žena podľahla zraneniam ešte v nedeľu večer a v kritickom stave bolo po útoku mladé dievča.

Polícia objavila 29-ročného podozrivého páchateľa o tri bloky ďalej od miesta streľby a došlo k prestrelke. Podľa polície muž ušiel a neskôr ho našli na tej istej ulici. Nebolo hneď jasné, či sa zabil sám, alebo zomrel na následky streľby policajtov.

Štvrť s preplnenými reštauráciami

Podľa svedkov muž oblečený v čiernom odeve a s čiernou šiltovkou na hlave vystrelil 20– až 30-krát. Na videu, ktoré urobil jeden zo svedkov, vidieť, ako rýchlo kráčal a vypálil tri výstrely z chodníka do najmenej jedného obchodu či reštaurácie. Torontská štvrť Greektown je rušná obytná štvrť s preplnenými gréckymi reštauráciami a kaviarňami.

Policajný šéf Mark Saunders oznámil, že útočník ozbrojený pištoľou nestrieľal naslepo a nie je vylúčené, že išlo o teroristický čin. Stav ostatných postrelených osôb nie je zatiaľ známy.

Mestská poslankyňa Paula Fletcherová sa dopočula, že ozbrojenec bol emocionálne narušený. „Nesúvisí to s gangmi. Vyzerá to na veľmi narušeného človeka,“ povedala.

Agentúra AP pripomína, že masové streľby sú v najväčšom kanadskom meste zriedkavé. Minulý víkend však torontská polícia rozmiestnila do ulíc posily v reakcii na nedávny nárast násilných trestných činov páchaných strelnými zbraňami. Podľa starostu Johna Toryho je problémom to, že „sú ľahko prístupné pre príliš veľa ľudí“.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #streľba