Juhokórejský poslanec sa zabil kvôli korupcii

Prominentný juhokórejský poslanec zapletený do korupčného škandálu spáchal samovraždu. Oznámila to polícia. 61-ročný Ro He-čchan bol trikrát zvolený za Stranu spravodlivosti, ktorá má teraz v 300-člennom Národnom zhromaždení päť kresiel.

23.07.2018 14:20
Ro He-čchan Foto: ,
Juhokórejský politik Ro He-čchan.
debata (2)

Ro čelil podozreniu, že dostal 50 miliónov wonov (37 800 eur) od blogera, ktorý je teraz súdený kvôli obvineniu, že sa na hlavnom juhokórejskom internetovom vyhľadávači dopúšťal manipulácie s verejnou mienkou.

„Drahí spoluobčania. Ospravedlňujem sa. Je to len moja chyba, a tak trestajte len mňa a naďalej podporujte Stranu spravodlivosti,“ napísal Ro v liste na rozlúčku, ktorý adresoval svojim spolustraníkom. Podľa polície politik skočil z budovy, v ktorej býval.

V liste, ktorý nechal vo svojom byte v Soule, poslanec priznal, že peniaze od blogera prijal, ale neposkytol mu za ne žiadnu politickú výhodu, uviedla agentúra Jonhap. Roa podľa niektorých médií čakal výsluch na polícii.

Aj exprezident si siahol na život

Smrť reformne založeného politika, ktorý sa predtým angažoval v odboroch, vyvolala u mnohých Juhokórejčanov výraz účasti. Ľútosť vyjadril prezident Mun Če-in aj šéf komisie, ktorá ovplyvňovania verejnej mienky vyšetruje.

Južná Kórea má v rámci rozvinutých krajín jednu z najvyšších mier samovrážd. V posledných rokoch z vlastnej vôle ukončila život rada vysoko postavených manažérov, K-popových hviezd a celebrít.

V roku 2009 spáchal samovraždu bývalý prezident Ro Mu-hjon. Skočil do rokliny počas vychádzky do hôr neďaleko svojho domu na juhovýchode krajiny. K činu ho zrejme viedol korupčný škandál, do ktorého bola zapletená jeho rodina.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Južná Kórea #samovražda