Šesť ruských dozorcov je za mrežami pre bitku väzňa

Ruské úrady dnes zadržali šesť väzenských dozorcov, ktorých obvinili zo "zneužitia právomoci". Stalo sa tak potom, čo opozičný denník Novaja gazeta zverejnil video, ktoré zachytáva strážcu z nápravného zariadenia v meste Jaroslavľ pri bitke väzňa gumovými obuškami po nohách.

23.07.2018 15:06
väzenie, väzni, mreže Foto:
Ilustračná foto.
debata (18)

Zábery šokovali verejnosť a vyvolali vlnu pobúrenia. Medzitým advokátka Irina Birjukovová, ktorá video médiám poskytla, utiekla z Ruska kvôli vyhrážkam smrťou a pomsty. Dozorcom môže v prípade usvedčenia hroziť až desať rokov za mrežami.

Väzňa Jevgenija Makarova zbili podľa denníka Kommersant pred rokom, vlani 29. júna. Podieľalo sa na ňom 18 dozorcov, vrátane jedného, ktorý celú scénu nahral. Sedemnásť z nich postavili mimo službu. Podľa vyšetrovateľov dozorcovia zjavne prekročili svoje právomoci tým, že voči väzňovi použili násilie.

Makarov, ktorého odsúdili v roku 2012 za ťažké ublíženie na zdraví, má v októbri vyjsť na slobodu. Zatiaľ ho preradili do inej väznice. Advokátka Birjukovová chce v cudzine zotrvať, kým úrady nerozhodnú, či vyhovejú jej žiadosti, aby sa štát postaral o jej ochranu, aj ochranu jej rodiny.

Situáciou v Rusku sa má tento mesiac zaoberať ženevský výbor OSN proti mučeniu.

Makarova podľa serveru Newsru.com zbili dozorcovia v rámci „preventívnej besedy“, na ktorú ho vzali po tom, čo im vynadal, že mu z biblie vyhodili list z domu. Počas bitiek niekoľkokrát stratil vedomie, ale dozorcovia ho vždy vzkriesili. Advokátka Birjukovová sa potom na zaobchádzanie s väzňom sťažovala väzenskej správe, prokuratúre, vyšetrovateľom aj Európskemu súdu pre ľudské práva. Prešetrenie sťažnosti ale žiadne pochybenie dozorcov nezistilo, naopak väzeň vraj bol spurný, previnil sa proti väzenskému poriadku, ale dozorcovia mu len skrútili ruku za chrbtom. Štrasburskému súdu Rusko na jeho otázku odpovedalo, že nie je dôvod daný prípad ďalej vyšetrovať.

Väznicu v Jaroslavli, ktorá leží asi 250 kilometrov severovýchodne od Moskvy, sa chystá navštíviť poradca ruského prezidenta pre ľudské práva Michail Fedotov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #väznica #bitka #dozorca #Jaroslavľ