Loď so zachránenými migrantmi čaká pri pobreží Tuniska už vyše týždňa

Už viac ako týždeň čaká pri pobreží Tuniska loď s niekoľkými desiatkami zachránených migrantov, ktorej tamojšie orgány odmietajú povoliť vstup do niektorého z prístavov. Informovala o tom agentúra DPA, pričom citovala pondelňajšie vyjadrenie predstaviteľa tuniského Červeného polmesiaca.

24.07.2018 06:44
Diciotti, migranti, Taliansko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (28)

Migrantov, ktorí sa vydali na plavbu z Líbye, vyzdvihla v Stredozemnom mori ešte 13. júla posádka zásobovacieho plavidla Sarost 5. Plavidlo sa v tom čase nachádzalo v maltskej pátracej a záchrannej zóne, zamierilo však do tuniských vôd, kde zostáva „blokované“ v dôsledku sporu medzi Tuniskom, Maltou a Talianskom ohľadne toho, ktorá krajina by mala zachránené osoby prijať.

Podľa citovaného predstaviteľa Červeného polmesiaca sú migranti na lodi „vyčerpaní“ a situácia si vyžaduje „bezodkladné riešenie“.

Nemenovaný zdroj z tuniskej armády uviedol ešte minulú stredu pre DPA, že k záchrane migrantov došlo v intervenčnej zóne Malty, orgány tejto krajiny však argumentujú, že tuniské prístavy sú bližšie. Tunisania sa obávajú, že ak umožnia vylodenie migrantov, otvoria tým dvere pre ďalších v období, keď ich prestávajú prijímať viaceré európske krajiny.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #loď s migrantmi