KĽDR začala búrať budovy na základni používanej na raketové testy

Severná Kórea začala búrať budovy v areáli, ktorý využívala na vývoj motorov pre balistické rakety či vypúšťanie družíc. Vyplýva to zo satelitných záznamov, ktoré na svojom webe zverejnil americko-kórejský výskumný inštitút 38 North. Ak sa informácie potvrdia, bol by to podľa agentúry Reuters prvý krok k naplneniu sľubov, ktoré od severokórejského vodcu Kim Čong-una dostal na júnovom summite v Singapure americký prezident Donald Trump.

24.07.2018 08:34
KĽDR, raketa, Japonsko Foto: ,
Archívna snímka.
debata (2)

Na satelitných záberoch z 20. a 22. júla je podľa 38 North zrejmé, že v areáli stanice Sohe rozoberajú budovy, v ktorých sa okrem iného vyvíjali motory pre balistické a vesmírne rakety či skladovali družice.

„Keďže sa predpokladá, že tieto zariadenia hrali dôležitú úlohu vo vývoji technológií pre severokórejský program medzikontinen­tálnych balistických rakiet, predstavujú tieto snahy významný prvok v budovaní dôvery zo strany Severnej Kórey,“ uviedol inštitút 38 North.

Americký prezident Trump na tlačovej konferencii po júnovom summite s Kim Čong-unom v Singapure povedal, že mu severokórejský vodca sľúbil, že bude čoskoro zničené významné stredisko pre testovanie raketových motorov. Prezident síce nepovedal, o aké miesto by sa malo jednať, americké úrady však neskôr uviedli, že by malo ísť práve o strelnici Sohe na západe KĽDR, ktorú Pchjongjang v minulosti používal na testy rakiet dlhého doletu.

Podľa analytikov bola základňa Sohe zriadená v roku 2008 a nachádzajú sa tam výskumné zariadenia pre raketový vývoj, ako aj podporná veža pre obsluhu balistických rakiet. Strelnica sa využíva predovšetkým na testovanie motorov Pektusan postavených pre rakety dlhého doletu, ako je Hwasong-15.

V decembri 2012 vypustila Severná Kórea zo Sohe raketu Unha-3, ktorá vyniesla na obežnú dráhu pozorovaciu družicu. Západ to odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií.

Ďalšiu raketu dlhého doletu so satelitom vypustila KĽDR zo strelnice Sohe vo februári 2016; aj vtedy za to čelila ostrej medzinárodnej kritike.

Tento rok v apríli Kim Čong-un oznámil zmrazenie severokórejských jadrových a raketových skúšok a v máji KĽDR za účasti zahraničných novinárov údajne zlikvidovala hlavné jadrové testovacie stredisko pri obci Pchunggje, kde uskutočnila všetkých šesť nukleárnych skúšok. Experti však varujú, že tieto opatrenia nie sú nezvratné a že Severná Kórea môže testy ľahko obnoviť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR