Japonsko vyhlásilo pre horúčavy prírodnú katastrofu

Japonská meteorologická agentúra vyhlásila rekordné horúčavy, ktoré sužujú krajinu, za prírodnú katastrofu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že nezvyčajne horúce počasie si vyžiadalo už minimálne 80 obetí. S príznakmi prehriatia organizmu hospitalizovali viac ako 22-tisíc osôb, z ktorých takmer polovicu tvorili starší ľudia. Podľa predpovedí pritom vlna horúčav neprejavuje náznaky možného oslabenia. Teploty okolo 35 stupňov Celzia a viac by mali pretrvávať do začiatku augusta.

24.07.2018 10:22 , aktualizované: 13:53
japonsko, tokio, horúčavy Foto: ,
Obyvatelia japonského Tokia sa ochladzujú pod vodnou parou.
debata (2)

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga sa v utorok na tlačovej konferencii vyjadril, že v súvislosti s horúčavami zvažujú predĺženie letných školských prázdnin, keďže klimatizáciu má menej ako polovica škôl v krajine. „Je potrebné podniknúť neodkladné opatrenia na ochranu životov detí,“ skonštatoval.

Japonská meteorologická služba varovala pred „životunebezpeč­nými“ horúčavami v mnohých častiach krajiny. Obyvateľov vyzvala na opatrnosť a odporučila im dodržiavať pitný režim a nevychádzať von z budov, ak to nie je potrebné.

Po Japonsku aj Kórea prepisovala rekordné štastiky teplôt

Teplota v meste Jongčchon sa v utorok na poludnie miestneho času vyšplhala na 40,2 stupňa Celzia, čo je najvyššia zaznamenaná teplota v Južnej Kórei.

Informoval o tom denník Korea Times s odvolaním sa na Kórejský meteorologický ústav (KMA), ktorý zhromažďuje údaje o počasí už od roku 1907.

Doteraz najvyššiu teplotu 40 stupňov zaznamenali 1. augusta 1942 v meste Tegu.

V pondelok zaznamenali teplotný rekord aj v Japonsku, keď teplota v meste Kumagaja severne od Tokia dosiahla 41,1 stupňa Celzia.

Agentúra AP pripomína, že vlna horúčav sprevádzaná vysokými teplotami pretrváva v regióne už vyše týždňa. Podľahlo jej už viac ako 40 ľudí v Japonsku a 10 v Južnej Kórei. Medzi obeťami bolo mnoho starších ľudí, ktorí nepoužívali klimatizáciu. V Japonsku museli tiež hospitalizovať tisícky ľudí so symptómami úpalu.

Meteorológovia predpovedajú, že horúčavy budú trvať do konca júla.

Vlna mimoriadne horúceho počasia zasiahla Japonsko len týždeň po tom, ako na západe krajiny pri záplavách a zosuvoch pôdy vyvolaných prudkými lejakmi zahynulo približne 220 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #horúčavy #Južná Kórea #vysoké teploty