Zachránení chlapci z jaskyne sa stanú budhistickými novicmi

Jedenásť chlapcov z thajského futbalového tímu, ktorí boli so svojím trénerom dramaticky zachránení zo zaplavenej jaskyne a sledoval ich celý svet, sa stane budhistickými novicmi. Dnes začali prvé kroky k svojmu vysväteniu v rámci tradičnej ceremónie, počas ktorej budú deväť dní žiť v budhistickom chráme.

24.07.2018 12:18
Jaskyňa, Thajsko, chlapci Foto: ,
V ľavo tréner tímu Ekkapol Chanthawong a zachránení chlapci počas budhistického obradu. Thajsko.
debata

Sľúbili to ich rodičia ako poďakovanie za bezpečný návrat chlapcov a na pamiatku jedného zo záchranárov, ktorý v jaskynnom komplexe zahynul. Informovala o tom agentúra Reuters.

Chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner boli v jaskyni uväznení od 23. júna kvôli stúpajúcej vode, ktorá ich donútila ustupovať hlbšie do jaskynného komplexu. Všetkých sa nakoniec podarilo postupne zachrániť, posledná skupina bola vytiahnutá 10. júla.

Vpredu tréner tímu, ktorý bude vysvätený za... Foto: SITA, Sakchai Lalit
Thajsko, chlapci, Vpredu tréner tímu, ktorý bude vysvätený za mnícha a za ním zachránení chlapci počas budhistického obradu. Thajsko.

Podľa oficiálnych informácií budú zachránení chlapci vysvätení za novicov, zatiaľ čo ich tréner bude vysvätený za mnícha. Jeden z chlapcov je kresťan, ten sa preto ceremónie nezúčastňuje. Dnes popoludní miestneho času chlapcom a trénerovi oholia hlavy a od stredy, keď začne hlavná časť ceremónie, budú počas nasledujúcich deväť dní žiť s mníchmi.

Budhizmus je v Thajsku hlavným náboženstvom, ku ktorému sa hlási viac ako 90 percent obyvateľov. Mnoho thajských mužov sa necháva vysvätiť za budhistických mníchov, akonáhle dospejú. Táto praktika má priniesť požehnanie a česť ich rodine.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Thajsko #budhizmus