Denník Daily News prepustil polovicu redaktorov

Newyorský denník Daily News, ktorý niekoľkokrát získal prestížnu Pulitzerovu cenu, prepustil polovicu redaktorov. Noviny, ktoré boli založené pred 99 rokmi, sa stretávajú s prudkým poklesom príjmov z reklamy i čitateľskej základne, informujú miestne médiá. Podľa konkurenčného denníka New York Post pracovalo do pondelkového oznámenia v Daily News okolo 85 žurnalistov.

24.07.2018 12:27
daily news Foto: ,
Nápis na stene budovy denníka New York Daily News.
debata (1)

„Redakčný tím znižujeme asi o 50 percent a veľkú časť svojho talentu zameriame na aktuality, najmä v oblasti kriminality, občianskej spravodlivosti a verejnej zodpovednosti,“ uvádza sa v správe vlastníka denníka, spoločnosti Tronc, ktorú zaslal zamestnancom. Prepustení opustili redakciu okolo pondelňajšieho poludnia, niektorí so slzami v očiach, uviedla agentúra Reuters.

Katastrofa pre New York

„Nie je žiadnym tajomstvom, že som s Daily News niekedy nesúhlasil,“ napísal na twitteri newyorský starosta Bill de Blasio. „Chamtivé rozhodnutie firmy Tronc vyhodiť ľudí zo spravodajstva je zlé pre vládu a katastrofou pre New York. Tronc by mal denník predať niekomu, kto je oddaný miestnej žurnalistike,“ dodal starosta.

Oceňovaný denník

Denník Daily News získal jedenásťkrát Pulitzerovu cenu, vlani napríklad za investigatívny seriál o zneužívaní právomocí newyorskou políciou. Redaktori na ňom pracovali spolu s neziskovou organizáciou ProPublica. Ocenený bol tiež napríklad za komentáre Jimmyho Breslina.

Najväčší náklad mal newyorský denník v roku 1947, keď sa predávalo 2,4 milióna výtlačkov denne. Bolo ale aj obdobie, keď bol tento denník najpredávanejší v USA. Do minulého roka, keď denník kúpila spoločnosť Tronc za jeden dolár, sa náklad znížil na 200-tisíc.

Prepúšťanie v New Yorku je posledným z radu škrtov v mediálnom holdingu Tronc. V apríli firma skrátila výplatnú listinu v Los Angeles Times o niekoľko desiatok mien, mesiac po podobnom kroku vo svojej vlajkovej lodi Chicago Tribune.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #USA #New York #denník