V Nemecku môže kedykoľvek dôjsť k teroristickému útoku

V Nemecku môže aj v budúcnosti kedykoľvek dôjsť k teroristickému útoku, píše vo svojej správe za minulý rok nemecká ontrarozviedka. V spolkovej republike Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) registruje 774 osôb, od ktorých môže pochádzať teroristické nebezpečenstvo. Na tlačovej konferencii v Berlíne to povedal minister vnútra Horst Seehofer (CSU).

24.07.2018 15:53
Horst Seehofer Foto: ,
Horst Seehofer, nemecký minister vnútra.
debata (12)

Vlani sa v Nemecku stal jeden teroristický útok, pri ktorom v Hamburgu mladý Palestínčan jedného človeka nožom zabil a ďalších šesť zranil. Ďalším pokusom o útok sa úradom podarilo zabrániť. Tohtoročný vývoj, keď sa podarilo napríklad odhaliť muža, ktorý pripravoval bombu s vysoko jedovatým ricínom, podľa Seehofera dokazuje, že nebezpečenstvo nepoľavuje.

„Islamistický terorizmus predstavuje naďalej veľkú hrozbu pre spolkovú republiku,“ zdôraznil tiež šéf BfV Hans-Georg Maassen.

Pretrvávajúce nebezpečenstvo sa dá sledovať napríklad na počte osôb, ktoré úrady považujú za potenciálnych útočníkov. Kým v júni 2016 ich bolo okolo 500, teraz ich je 774. Naďalej stúpa aj počet salafistov, teda radikálnych islamistov. Pred dvoma rokmi ich úrady registrovali 9 700, vlani už 10 800.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hrozba teroristických útokov