Brusel si môže svoju charitu nechať, reaguje Salvini na tisíce eur za prijatého migranta

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini zavrhol v utorok návrh Európskej komisie, v súlade s ktorým by členské krajiny Únie dostali 6000 eur za každého prijatého žiadateľa o azyl. Informovala o tom agentúra DPA.

24.07.2018 18:50
Matteo Salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (42)

„Nežiadame o almužnu, aj preto, že časom každý žiadateľ o azyl stojí talianskeho daňového poplatníka 40 000–50 000 eur, takže Brusel si svoju charitu môže nechať, my chceme ukončiť prílev (migrantov)… nechceme peniaze,“ uviedol v reakcii Salvini.

Európska komisia (EK) ponúkla v utorok pomoc členským krajinám, ktoré súhlasili s prijatím migrantov zachránených na mori, a to formou poskytnutia finančného príspevku a vyslania expertných tímov.

Lídri EÚ ešte v júni súhlasili s myšlienkou založenia kontrolovaných centier na prijímanie migrantov prichádzajúcich do Európy, pričom skúmajú možnosť vytvorenia tzv. vyloďovacích platforiem v severnej Afrike.

Komisia teraz tieto koncepty doplnila návrhom, že kontrolované strediská pre migrantov by mohli byť vyskúšané čím skôr v tých členských štátoch, kde sa migranti vyloďujú na pevninu. V súlade s týmto plánom poskytne Európska únia tímy expertov. Mali by pomáhať pri vyloďovaní migrantov a identifikovaní tých, ktorí sú odkázaní na ochranu. To by uľahčovalo návrat ekonomických migrantov, ktorí nemajú nárok zostať v danom štáte.

Členským krajinám, ktoré súhlasili s prijatím žiadateľov o azyl, by v súlade s návrhom mohla byť pridelená suma vo výške 6000 eur na každú presídlenú osobu. Štáty, kde sa vyloďujú migranti, by zas dostali 500 eur na každú osobu, ktorá by vstúpila na pevninu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti #Matteo Salvini