Časť Yosemitského národného parku pre požiar uzavreli

Yosemitské údolie a niektoré ďalšie miesta Yosemitského národného parku v USA pre turistov uzavreli pre šíriaci sa dym z horiaceho lesa v blízkosti rezervácie. S odvolaním sa na úrady o tom informovali americké médiá.

25.07.2018 06:16
Národný park Yosemite, požiar Foto: ,
Vstup do Národného parku Yosemite majú pre požiar povolené len záchranné zložky.
debata

Z dôvodu zhoršenej kvality vzduchu zostanú niektoré obľúbené turistické ciele uzavreté aspoň štyri dni. Rezervácie rušia tisíce hotelov a kempingov.

Oheň v blízkosti Yosemitského národného parku už uchvátil bezmála 15 000 hektárov lesa. S plameňmi podľa agentúry Reuters bojuje viac než 3 300 ľudí, 16 helikoptér a buldozéry. Hasičom sa oheň podarilo ovládnuť z dvadsiatich piatich percent.

Podľa amerických úradov bezprostredné nebezpečenstvo v Yosemitskom parku nehrozí. Uzavretie prístupu na určité miesta je súčasťou preventívnych opatrení, ktoré majú uľahčiť prácu hasičom a záchranárom. Národný park vo svojom vyhlásení vyzval návštevníkov, aby obmedzili svoju aktivitu v rezervácii na minimum.

V USA si tento rok lesné požiare vyžiadali životy už desiatich hasičov. Oheň tam zničil porasty na 1,4 milióna hektároch, čo je viac ako priemerný ročný údaj. V minulých desiatich rokoch v priemere oheň v USA zničil 1,2 milióna hektárov za rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Yosemitský národný park